Бургас е от онези градове, които те омагьосват още в

...
Бургас е от онези градове, които те омагьосват още в
Коментари Харесай

„Призрачни градове“: Защо Българското Черноморие пустее?

Бургас е от тези градове, които те омагьосват още в мига, в който прекрачиш границите му. Тук въздухът е тежък, водата солена, а хората някак по-щастливи. Градът годишно заема челните места в класациите за „ най-хубав град за живеете “ в България. Съвсем неотдавна точно Бургас попадна в Доклада за качеството на живот в европейските градове за 2023 година Представители на България са София и Бургас.

От резултатите излиза наяве, че хората в Бургас са доста по-доволни от живота си, в сравнение с тези в София. Нещо повече – морският град е по-зелен, по-спокоен и по-сигурен в очите на интервюираните, в сравнение с е столицата.
В София или Бургас се живее по-добре?
Бургас е и гара разпределителна за задграничните туристи, които идват на отмора по Българското Черноморие.

И в случай че пътищата от Бургас към курортните градчета към него са тесни през летните месеци, то от края на септември доникъде на месец май освен пътищата, само че и основните улици на Бургас пустеят. Туристи съвсем няма, а голям % от хотелите затварят порти.

Но какъв е казусът? Защо години наред България не съумява да откри верния път към превръщането на страната в дестинация за четири сезона?

Еднозначен отговор на този въпрос към този миг никой не дава. След експлоадирането на спора сред Израел и " Хамас " обстановката става още по-сложна за българския туризъм.

Наред с всичко това неналичието на събития, които да се провеждат в огромните черноморски градове, като Бургас и Варна, през студените месеци способства още повече за тежката обстановка, в която се намират Българското Черноморие.
По инерция
Всъщност, един от главните проблеми на българския туризъм като цяло е диверсификацията на продукта и неналичието на явен проект за деяние. Огромен % от бизнеса разчита на климата и навика на хората – лятото на море, зимата на планина. Климатичните промени обаче ни потвърдиха, че този модел към този момент не е сполучлив и инерцията, която беше набрал туристическия бранш, към този момент не прави работа. Време е за действителен проект, с съответни хрумвания и решения на проблемите.

През зимата във Варна не се случва съвсем нищо. Изключваме театралните постановки, оперните спектакли и няколко по-малки събития. В Бургас обстановката е идентична. Голяма част от визитите във варненския ни хотел са бизнес клиентите, част от гостите ни се възползват и от опциите за хазартен туризъм. Допреди два месеца посрещахме доста израелци, за жалост все още това не е по този начин по ясни за всички ни аргументи “, разяснява Веселина Попова, общоприет управител на хотели „ България “ в Бургас и „ Черно море “ във Варна.

Тя разяснява по време на конференцията „ NextHome Black Sea 2024: Черноморски конгрес за ваканционни парцели “, която се организира в бургаския хотел тази седмица.
Нов модел
Участници в конференцията взеха както хора от туристическия отрасъл, по този начин и представители на локалната власт. Многократно беше издигнат въпроса за какво Бургас, Слънчев бряг, Несебър и Поморие се трансформират в „ призрачни градове “ през зимата макар опциите за туризъм и през по-студените месеци.

Говорим за събитиен туризъм, СПА туризъм – по-специално в Поморие, както и културен туризъм в Несебър.
Има ли връзка сред строителството и триумфа на българския туризъм?
Отговорът на представителите на властта беше, че към този момент се работи в тази посока – отговор, който обаче неведнъж се е чувал през годините. Положителното в обстановката е, че започва нова акция на Министерството на туризма, посредством която обособените черноморски общини сами да основават рекламните видеа, с които да се показват на непознатия пазар. И съгласно към този момент подписаните контракти има няколко видеа, свързани с представянето на Поморие като място за балнео и спа туризъм.

Мисля, че към този момент би трябвало да приказваме за туризъм в Бургаския район, представяйки цялата област. В идващите месеци планираме срещи с всички общини в района, с цел да можем да представим региона като общ туристически артикул, посредством съответни планове, финансирани от Министерството на туризма “, сподели Манол Тодоров, зам.-кметът по въпросите на туризма и спорта в община Бургас.

Той също изрази мнение, че главната цел на всички от бранша е да има по-дълъг сезон. „ Това е обвързвано освен с нещата, които ще предложим, само че и с превоза на туристите. Проблем сега е неналичието на задоволително полети до Летище Бургас през зимните месеци “, добави Тодоров.

Предимството на Варна е, че има постоянна, целогодишна линия от столицата, както и няколко интернационалните полета.

От думите на Манол Тодоров по време на конференцията стана ясно, че Бургас също води договаряния с една от огромните самолетни компании за нови линии.

По време на полемиките бяха дадени хрумвания Бургас и районът да наблегнат на морските спортове, кандидатстването на града за хазаин на разнообразни надпревари в тази област, както и надпревари по ветроходство. Освен това неведнъж беше даден образец със селището " Ченгене скеле " като добър образец за надграждане на туристическия артикул в района.
Рибарското населено място „ Ченгене скеле “ се трансформира в „ бургаската Венеция “
Ще се промени ли напълно моделът на работа на целия туристически бранш в България следва да разберем. Но не стартира ли до месец – два действителна работа, то на пролет още веднъж ще се чудим за какво нямаше туристи нито зимата, нито някои резервира за лятото почивка в България.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР