Бургас е домакин на двудневен медицински форум за репродуктивното здраве,

...
Бургас е домакин на двудневен медицински форум за репродуктивното здраве,
Коментари Харесай

„Младите лекари“ на Бургас участваха във форум за репродуктивно здраве

Бургас е хазаин на двудневен медицински конгрес за репродуктивното здраве , който се организира в Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Организатори на събитието са Медицинският факултет, Община Бургас и УМБАЛ-Бургас.

„ Младите лекари “ на Бургас бяха показани от доктор Диляна Стоянова, специалистендокринолог в МЦ „ Д-р Стайков “ и член на УС на сдружението. Д-р Стоянова взе участие с презентация на тематика „ Хиперпролактинемията при мъжете “ . Това е положение, найчестата причина за което са тумори на хипофизата наречени пролактиноми. Те съставляват 45% от всички хормонално-активни тумори на хипофизата и провокират инфертилитет при мъжете и дамите .

Клиничната изява на хиперпролактинемията е по-ранна при дамите в сравнение с при мъжете. Дори минимални отклонения на пролактина водят до нарушавания в менструалния цикъл, което е причина за проучване и навременно определяне на казуса. При мъжете признаците не са характерни и по тази причина пролактина се изследва на по-късен стадий. Проявява се като резултат от ниските равнища на тестостерона – понижено либидо, еректилна дисфункция, нарушавания в качеството и количеството на сперматозоидите, развиване нагинекомастия. Наблюдава се понижено окосмяване по лицето, гърдите, вътрешната страна на бедрата и другите андроген-зависими зони.

Хиперпролактинемията е причина и за понижена мускулна маса, анемия, метаболитен синдром и остеопороза.

Най-често дамите развиват микроаденоми /тумор с размер под 1 см/, а мъжете – макроаденоми /тумори с размер над 1 см/. По-големият размер на аденома е причина за главоболие, нарушавания в периферното зрение, а в някои случаи даже до загуба на зрението. За разлика от останалите аденоми на хипофизата, където лекуването е хирургично, при пролактиномите се употребява медикаментозна терапия. С преодоляването на това положение се възвръща хормоналната ос , виновна за производството на тестостерон, както и образуването на качествени сперматозоиди.

Това понижава риска от късните последствия на хипогонадизма – нараснал сърдечносъдов риск и риск от патологични фрактури. Според доктор Стоянова, в случай че диагнозата се сложи на време, това би избегнало скъпи и ненужни проучвания. Ненавременното диагностициране може да докара до необратими последствия за здравето на мъжа и неговите качества за възпроизводство.

Проблемите свързани с инфертилитета се дължат на болести на всички системи на човешкото тяло . Затова се изисква тясна колаборация сред експерти от всички медицински специалности, експертното мнение на биолози, ембриолози, психолози. Д-р Стоянова демонстрира интерес към диагностиката и лекуването на хормоналните аргументи за проблемите с възпроизводството и точно това е повода да избере и да се посвети на специалността „ Ендокринология и заболявания на обмяната “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР