Бургас. Българо-швейцарската програма за сътрудничество е бутикова“, но именно тя

...
Бургас. Българо-швейцарската програма за сътрудничество е бутикова“, но именно тя
Коментари Харесай

Руска Бояджиева, зам.-кмет на Бургас: Българо-швейцарската програма за сътрудничество е „бутикова“, но залага практики, които прерастват в далеч по-значими и устойчиви политики

Бургас. Българо-швейцарската стратегия за съдействие е „ бутикова “, само че точно тя залага практики, които по-късно прерастват в надалеч по-значими и устойчиви политики. Това сподели зам.-кметът на Бургас с сектор европейски политики и околна среда Руска Бояджиева пред публицисти, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Бургас . По думите ѝ измежду плановете, осъществени по програмата на територията на община Бургас, е Центърът за наблюдаване на птици „ Пода “. „ Друг план, осъществен по програмата, е новата форма на образование на младежите, която назоваваме „ дуално обучение “, към което се причислиха няколко професионални гимназии на територията на общината. Също по този начин това, което съгласно нас реализира позитивен резултат, е реализирането на плана за ново крило на ОУ „ Христо Ботев “ в квартал „ Победа “, където, благодарение на швейцарската стратегия започнахме да интегрираме децата от ранна учебна възраст - да учат български език преди да постъпят в първи клас “, означи зам.-кметът Бояджиева.
Според нея през 2019 година програмата е отчела положителни резултати, които се мерят освен с количеството усвоени средства, само че и с въвеждането на нови технологии в областите на образованието и околната среда, които по-късно са се трансформирали в положителни практики. „ Пример за това е планът, стартиран в началото от Община Враца, обвързван с грижата за възрастните хора, който прерасна в така наречен „ патронажна грижа “, която към този момент се финансира по Оперативна стратегия „ Човешки запаси “. Община Бургас подписа контракта по нея преди 2 месеца, а преди седмица бе даден нейният старт. Вече 241 възрастни хора, живеещи в Бургас, ще се обслужват от тази медико-социална технология “, добави още Руска Бояджиева. Тя добави, че се надява през 2020 година да започва новият програмен интервал на програмата и тя да резервира положителният опит от предходния интервал, изключително в сферите на образованието и околната среда.
Мария ПОПЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР