Бунтовете в Иран са почти потушени и вече се върви

...
Бунтовете в Иран са почти потушени и вече се върви
Коментари Харесай

Боян Чуков: Имаше основания да се очаква бунт в Иран, но не и заради яйцата, които струват 2 стотинки

Бунтовете в Иран са съвсем потушени и към този момент се върви към утихване на ситуацията.  Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ геополитическият анализатор Боян Чуков, който се базира на информация на интернет блогъри, които наблюдават събитията на място .

Наистина има условия за повишение на общественото напрежение в страната . Преди към десетина години Турция и Иран имаха един и същи БВП, а през днешния ден Турция има два пъти по-голям Брутният вътрешен продукт от Иран. Но кои са аргументите стопанската система на страната да не върви? Първо, имаме поради, че страната е под наказания към този момент години наред. Второ, икономическият блок на държавното управление и самият президент Хасан Рохани са от реформаторите и водят извънредно неолиберална икономическа политика, което общо взето на никое място по света не е довело до туширане на общественото напрежение. От друга страна, Иран построи своята шиитска дъга до Ливан. Всичко това коства доста пари. Иран поддържа „ Хизбула “, поддържа „ Хамас “, поддържа въоръжени формирования в Ирак и в Сирия. Всички тези условия сътвориха тази атмосфера и действително имаше съображение да се чака да има сходен протест.

Чуков посочи, че някои френскоезични анализатори в интернет подозират външна интервенция в Иран. Статискита от първите дни на януари демонстрира,  че 74% от изпратените 72 200 известия в twitter с избран апел за присъединяване в митинга са изпратени отвън страната. 35% пък са на арабски, а в Иран не се приказва на този език:

Въпросът, е че всичко стартира с това че се били повишили с 40% яйцата. Едно яйце, след покачването, струваше 2,6 стотинки. На идващия ден те незабавно го понижиха и едно яйце стартира да коства 2 стотинки. Нали разбирате, че при междинна заплата 681 лева в Иран, яйцата са най-малкия мотив за сходен протест. Очевидно е, че тази искра е била запалена.

Част от протестиращите в страната желаят на лидерския пост да се завърне Махмуд Ахмединеджад, който е останал в съзнанието им с политиката си за омекотяване на общественото напрежение и грижата за бедните в страната.

Когато се олекоти режимът на глобите, Европа стартира да печели доста пари са от търговията с Иран. Затова, в случай че виждате, европейците не са толкоз дейни, не са толкоз нападателни във връзка с режима в Техеран, добави  Чуков, който направи съпоставяне със Съединени американски щати.

Според анализатора е допустимо, в случай че Иран бъде притиснат по-силно да се опита да „ изнесе “ казуса оттатък границите си  в Близкия Изток, където напрежението в последно време се повишава.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР