Бункерът под бившия мавзолей на Георги Димитров в София ще

...
Бункерът под бившия мавзолей на Георги Димитров в София ще
Коментари Харесай

Превръщат бункера под бившия мавзолей в галерия за съвременно изкуство

Бункерът под някогашния пантеон на Георги Димитров в София ще се трансформира в първата подземна изложба за модерно изкуство. Това ще стане най-късно до три години. Заместник-кметът по просвета Тодор Чобанов сподели подземията на публицисти.

София
 © фотоси: Българска телеграфна агенция
Уникалният късмет да влезе в бункера имаше и нашият екип. Спускаме се по стълба, която води в кулоар с разнообразни стаи. По пътя към по-големите пространства, които ще бъдат превърнати в изложба виждаме остатъци от големи електрически съоръжения, телефонни централи, турбини и климатична апаратура. Имаме чувството, че се намираме в база на секретните служби.
 Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета в Столичната община: Бункер като всеки различен от значимите бункери в центъра с условия детайли от службите и държавното управление да работят при обстановки на спор, при разнообразни изключителни обстановки. Има административни пространства с остатъци от съоръжение. Има условия за поддръжка на някакъв личен състав, тъй че евентуално става дума за един бункер с командно-административни функционалности.
В коридорите се виждат следи от гърмежите, с които след няколко опита през 1999 -та година мавзолеят беше опустошен. Помещенията, в които са се правили разнообразни действия по поддръжката на тленните остатъци на Георги Димитров, са затворени, тъй като още не са почистени след събарянето на гробницата.



За да се освободи място за модерно изкуство в бъдещата изложба, доста от изоставените в подземията уреди ще бъдат демонтирани и предадени на Политехническия музей и музея за история на София.
Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета в Столичната община: Но е напълно предстоящо, в духа на европейската процедура да запазим на място някой от експонатите, тъй че да позволим на посетителя, въпреки и в част от комплекса да си показа истинската среда.


Идеята за основаването на подземната изложба е от 2014 година. Целта е новото арт пространство да компенсира неналичието на място в така наречен музеен квартал, завършен сред Националната художествена и Софийската градска изложба.



Така общината ще даде място за изкуства в парка над бункера и в него. Новото арт пространство ще бъде филиал на Софийската градска художествена изложба. Предстои да бъде разгласен конкурс за новата изложба, която ще бъде на 3 равнища с обща повърхност към 1500 кв. м. и по проект би трябвало да проработи до 3 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР