Бундестагът ще гласува днес дали да бъдат узаконени в Германия

...
Бундестагът ще гласува днес дали да бъдат узаконени в Германия
Коментари Харесай

Германският парламент гласува днес дали да са законни гей браковете

Бундестагът ще гласоподава през днешния ден дали да бъдат узаконени в Германия браковете сред хомосексуални и в случай че тази мярка бъде утвърдена, а по-късно и подкрепена в Бундесрата, тя може да стане факт още след 7 юли.

От 2001г. насам еднополовите двойки могат да подписват така наречен записано партньорство, ползващо се от доста от правните изгоди на брака. С смяната те ще могат да трансфорат това партньорство в легален брак.

Ключова роля за това изигра канцлерът Ангела Меркел, която преди дни промени позицията си по въпроса и съобщи, че депутатите би трябвало да са свободни да гласоподават по съвест, а не да следват партийната позиция по въпроса. На доктрина това автоматизирано обезпечава одобряването на браковете на хомосексуални, защото в тяхна поддръжка има отчетливо болшинство.
Социалдемократите - сътрудници в ръководството на Меркел - дружно с опозиционните Зелени и Лява партия съумяха да включат гласуването в дневния ред. Това стана макар несъгласието на високопоставени членове на Християн-демократическата партия и баварските им сътрудници от защитаващият католическите полезности Християн-социален съюз. Досега mравната комисия, която дефинира кой план е подготвен за спор и гласоподаване в пленарна зала, отсрочва допускането на въпроса до избор 30 пъти, главно поради разединение в ръководещата коалиция по тематиката.

В Бундестага са подадени 3 плана за легализиране на еднополовите бракове - по един от Лявата партия и Зелените и един от Бундесрата, изпълняващ самобитна роля на горна камара на Народното събрание. Днешният избор ще е по последния план.

Бързият процес на събитията от последните дни се възприема като тактически ход на Меркел. Тя се дистанцира от неотстъпчивата съпротива от редиците на партията ѝ и социал-демократите незабавно се възползваха от опцията. От една страна по този начин по-малкият съдружен сътрудник получr късмет да показва политически триумф 3 месеца преди парламентарните избори. От друга, Меркел снема казуса от дневен ред задоволително рано и на критиците си постоянно може да отвърне, че е оставила депутатите християн-демократи да гласоподават свободно.

При това го прави по този начин, че екипът ѝ да може да упрекна социал-демократите в " офанзива от засада " и " нарушение на доверието " в обединението, което демонстрирало, че те " не са подобаващи да ръководят ". Тактическото " оттегляне " на Меркел идва в миг, когато ХДС и ХСС дружно имат 15 пункта преднина пред ГСДП (39 против 24 % поддръжка измежду гласоподавателите съгласно изследване от неделя на организация Emnid).

Тази преднина не стига за независимо ръководство след федералните избори на 24 септември, а социал-демократите, свободните демократи и зелените сложиха узаконяването на еднополовите бракове като изискване за присъединяване в бъдеща коалиция.

" Тъжно и изцяло излишно е, че това решение се трансформира в политическа борба сега, когато имаше действителни благоприятни условия за развой, сплотяващ партиите ", сподели Меркел в изявление, оповестено в списание " Виртшафствохе ". " Всеки народен представител би трябвало да гласоподава по съвест. "

Това разгневи някои от съпартийците и депутатите ѝ като Волфганг Босбах, който сподели пред " Щутгартер цайтунг ": " Трябва ли да сменяме мнението си, когато това е политически комфортно? ".

Томас Оперман, парламентарният водач на ГСДП, съобщи, че ще желае поименно гласоподаване, с цел да е ясна позицията на всеки депутат.

Повечето германци утвърждават еднополовите бракове, само че в сряда католическата черква в страната осъди опита да се промени определението за брак като съюз само сред мъж и жена и упрекна политици, че се пробват да прокарат през Народното събрание по " изцяло несъответствуващ метод " едно фундаментално обществено-политическо решение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР