Бумът на ритейл парковете, който започна през 2021 г., ще

...
Бумът на ритейл парковете, който започна през 2021 г., ще
Коментари Харесай

„Хиполенд“ инвестира €10 млн. в собствен ритейл парк извън София и мисли за втори

Бумът на ритейл парковете, който стартира през 2021 година, ще продължава и през актуалната година. Това се удостоверява освен от прогнозите на анализаторите, само че и от дейностите на търговците. Все повече компании се ориентират към такива пространства, а веригата за детски играчки „ Хиполенд “ употребява стратегически вълната и се зае с построяването на лични.

Ритейл парковете са привлекателни заради удобството на откритите пространства и достъпността им. Пандемията бе спомагателен фактор, който накара още повече вложители и търговци да мислят за тях като за добра опция на моловете. Тези търговски пространства бяха пощадени от строгите Коронавирус ограничения точно поради изискванията и огромна им повърхност.

Към края на 2021 година общият размер площи в търговски паркове е 237 хиляди кв.м., съсредоточена в 25 плана, сочат данните от последния отчет на Colliers. Във фаза на създаване са към 58 хиляди кв.м. или 9 плана, а отварянето им е планувано за идващите 1-2 години.


Още един състезател
На картата на ритейл парковете ще се появи нов състезател напълно скоро. Веригата хипермаркети за детски и бебешки артикули „ Хиполенд “ навлиза с два лични плана. Местоположението на първия ще е отвън София, а плануваната инвестиция е на стойност 10 млн. евро.

Всеки ритейл парк е сериозна инвестиция за нас. Ще разчитаме на банково кредитиране за част от сумата, както и лично самоучастие, каквито са изискванията на банките. В момента едно от относително лесните неща в бизнеса е обезпечаването на финансиране заради свръхликвидността на всички банки “, разяснява за economic.bg създателят и изпълнителен шеф на „ Хиполенд “ Мариан Колев, който е и член на УС на Сдружение за съвременна търговия.

Колев се надява ритейл паркът да отвори порти в средата на 2023 година На базата на това какъв брой сполучливо оперира първият ще се реши по кое време да стартира построяването и на втория. При избора на сътрудници „ Хиполенд “ ще заложи на такива, които към този момент са спечелили доверието на клиентите.

Това, че наша капиталова компания ще построява ритейл парковете, ще ни разреши да избираме сътрудниците си, само че освен на правилото кой ще даде повече, а по-скоро ще разчитаме на това да се приближим към верния микс на взаимнодопълващи се ритейлъри, които ще стоят добре в един подобен общ парк “, изясни концепцията Колев.

Изпълнителният шеф на „ Хиполенд “ показва, че пандемията е дала своя отпечатък върху бизнеса, като спадовете в оборотите в другите интервали са сред 10-35%. Онлайн търговията компенсира, само че не изцяло. Резкият скок на цената на тока е бил ненадейно събитие за доста от търговците.

В такива момента се вижда кой може да удържи. Когато бизнес климатът е прелестен, всички са добре и печелят, само че за жалост, няма обстановка единствено с ароматни рози, те вървят дружно с бодлите. “
Идва ли „ залезът “ на моловете?
Като член на УС на Сдружение за съвременна търговия Колев не счита, че за моловете ще дойдат сложни години поради експанзията на ритейл парковете. Ситуацията за тях ще се усложни изключително очевидно в по-малките градове. „ Ще има разбъркване на пластовете, макар че никой още не може да каже какъв % от клиентите на моловете ще се пренасочат към ритейл парковете “, разяснява Колев.

Той отбелязва, че клиентите на двата типа търговски площи са разнообразни. Хората, които посещават моловете, комбинират прекарване с извършване на покупки, тъй като може да гледат кино или да хапнат. Клиентите в ритейл парковете са консуматори, които са взели авансово решение какво желаят да купят.

Тези консуматори желаят извършването на покупки да се случва бързо и елементарно. Те стопират на паркинга, обхождат небрежно магазините и се прибират. В моловете има известно изчакване за влизане и излизане в паркинга, изключително в по-натоварени дни “, изяснява Колев.
Наематели и действия
Нарастващите цени на строителните материали се чака да повлияят на завършването на плановете, забавяйки някои от тях в кратковременен проект. Това ще докара до понижаване на предлагането, само че не и до промени в наемните равнища – през 2021 година те варираха сред 6 и 10 евро за кв. м./ месечно.

От Colliers предвиждат, че с цел да покачат конкурентоспособността си, вложителите ще разширят микса от наематели с представители на развлекателната промишленост като киносалони, заведения за хранене, обекти от вида “drive-thru “ и фитнес зали. Това ще спомогне за увеличение на посещаемостта и времето за престой.



Наемателите варират според от площа на ритейл парка и местоположението му, сочи отчет на Colliers. Големите паркове съставляват най-широко разгърнатата версия на формата и нормално са ситуирани в покрайнините на районните градове. Тяхната отдаваема повърхност надвишава 15 хиляди кв.м. и дава огромно многообразие от търговци. Такъв образец са Jumbo Plaza, Retail Park Veliko Търново, Retail Park Plovdiv и други

Традиционните паркове са с отдаваема повърхност сред 5 хиляди и 14.999 кв.м. Този формат нормално е желана дестинация за хранителни артикули, за здраве и хубост, за домашни любимци, за електротехника и други

Малките паркове се намират в дребни градове или жилищни региони на районни градове с по-малко от 30 хиляди поданици. Често те са най-големите търговски обекти в тези региони. Малките търговски паркове разрешават на клиентите да пазарят бързо, ситуирани са на основни пътища или в границите на най-населените региони на града.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР