Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в големите

...
Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в големите
Коментари Харесай

Имотите поскъпват с още 10% тази година?

Бум в строителството на къщи, кооперации и вили в огромните градове, регистрира статистиката. Само за година новите жилищни здания са нарастнали с съвсем 50%.

В София новите здания са 235 с над 2100 жилища в тях, заяви bTV.

Най-много са новите двустайни жилища - над 40 %. Следват тристайните, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи – 3.9%.

Над 1300 са новите жилищни здания, изцяло подготвени за потребление през последните месеци на предходната година. Това е растеж с над 40%, в съпоставяне със същия интервал година по-рано. Повече от 6400 са новите жилища, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт.

Брокери споделят, че растежът на цените на парцелите за предходната година е с към 30%. Кредитни консултанти предвиждат растеж на цените на парцелите от над 10% тази година и усмиряване на пазара едвам след една-две години.

"Имаме обстановка, в която банките дават доста положителни лихви, сега се разяснява да се вдигнат тези лихви, което се надявам да се случи, с цел да се стабилизира пазарът “, споделя брокерът Анас Хамид.

Заради войната в Украйна специалисти регистрират повишаване на строителните материали, което ще докара и до по-високи цени на парцелите тази година.

По-скъпите материали са риск за купувачите на зелено, тъй като някои строители подвигат цените на парцели по време на градежа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР