Бум в отварянето на нови хотели и ресторанти има в

...
Бум в отварянето на нови хотели и ресторанти има в
Коментари Харесай

Нови хотели и ресторанти никнат като гъби в страната

Бум в отварянето на нови хотели и заведения за хранене има в страната, излиза наяве от данни на Националния статистически институт (НСИ) за записаните нови компании и за стартиралите процедури за банкрут.

През първото тримесечие на годината записаните в страната нови компании в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство “ са 124, което е с 31,9% повече в сравнение с през същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Национален статистически институт. Същевременно компаниите от бранша, които са банкрутирали през тримесечието, са единствено 14. Броят на банкрутиралите компании в областта на хотелите и заведенията за хранене понижава с 46,2% по отношение на същия интервал на предходната година.

Регистрацията на нови компании и понижението на банкрутите демонстрира, че секторът „ Хотелиерство и ресторантьорство “ се е възстановил след коронавирус пандемията. Бизнесът очевидно вижда положителни благоприятни условия за развиване в бранша. Допълнителен тласък за ресторантьорите беше решението на Народното събрание към този момент да резервира понижената ставка на Данък добавена стойност за тях от 9 на 100.

Другият бранш, който се развива по-добре, е осведомителните технологии. През първото тримесечие на годината в бранша „ Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули, далекосъобщения “ са регистрирани 117 компании, демонстрират данните на Национален статистически институт. Това е с 27,2% повече от стартиралите компании през същия интервал на предходната година. Същевременно броят на банкрутиралите компании в бранша е единствено 12, което е понижение с 45,5% по отношение на първото тримесечие на предходната година. Данни на уебсайт на разгласи за работа демонстрират понижение на свободните работни места за програмисти през първите месеци на актуалната година. Но до момента в който в огромните компании в сферата текат процеси по понижаване на личния състав, данните на Национален статистически институт демонстрират, че нарастват започващите компании в бранша.

Ръст на записаните компании има и в търговията. В бранша „ Търговия на едро и дребно; ремонт на коли и мотоциклети “ записаните компании през първото тримесечие на годината са 10 812, което е с 2,2% повече по отношение на предходната година по това време. Именно в търговията има най-вече нови компании и най-вече банкрути. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР