Бум на кърлежи се наблюдава и тази година, въпреки опитите

...
Бум на кърлежи се наблюдава и тази година, въпреки опитите
Коментари Харесай

Бум на кърлежи в страната, пренасят ли те COVID-19?

Бум на кърлежи се следи и тази година, макар опитите популацията им да се ограничи посредством химическо отнасяне на зелените площи в огромните градове.

„ В този сезон интензивността на кърлежите е още веднъж доста огромна. Имаме тревостой и мокрота и те намират подобаващите условия. Апелирам незабавно, навреме, да се направи обзор на рисковите места от човешкото тяло след разходка и престой навън ”, уточни началникът на отдел „ Паразитология ” към РЗИ-София Цезарина Илиева в утринния блок на Нова тв. 

Парковете към този момент са напълно отворени, макар оповестената изключителна епидемиологична конюнктура. Те са обработени, само че това не е гаранция за цялостното очистване на кърлежите. В планините пък е доста допустимо вие или вашия домакински любим да бъдете нападнати от кърлежи. 

Успокоителната вест е, че все още няма научни доказателства, че кръвосмучещи инсекти като комарите или членостоноги, каквито са кърлежите, да придвижват вируса на COVID-19.

„ Конкретно може да се допуска, че е доста дребна вероятността, поради структурата на вируса, да се придвижва по кръвен път, посредством захапване или запиване на кърлеж. Нямаме безапелационни данни ”, изясни Илиева.

„ За нашият район това, което е рисково за хората, е Лаймската болест, Марсилската тресчица. Ку-треската също ”, сподели още началникът на отдел „ Паразитология ”. За страдание през днешния ден се оказа, че има записано огнище на Ку-треската, като над 20 души са дали позитивен резултат за болестта. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР