Бум на изгубени куфари на летищата.Общо 26 милиона куфара, сакове

...
Бум на изгубени куфари на летищата.Общо 26 милиона куфара, сакове
Коментари Харесай

Бум на изгубени куфари на летищата


Бум на изгубени куфари на летищата.

Общо 26 милиона куфара, сакове и чанти са били изгубени, забавени, развалени или откраднати по летищата в целия свят през 2022 г. 

Това демонстрира отчет на SITA – компания, предоставяща ИТ и телекомуникационни услуги за промишлеността във въздушния превоз.

Според изследването в 80% от случаите при погрешно обработени багажи се е стигнало до забавянето им, а делът на изгубените и откраднатите пътни чанти се е нараснал до 7%.

ЕПЦ България също регистрира близо двойно нарастване на жалбите, свързани със забавени, изгубени или счупени куфари през 2022 година по отношение на миналата 2021 година

По тази причина желаеме да напомним главните права и отговорности, които имат пътуващите при проблеми със своя багаж на летището.

Загубиха куфара ми на летището. Ами в този момент?

Ако чекираният ви багаж не дойде на летището, откакто слезете от самолета, би трябвало незабавно да отидете до съответното гише за багажи и да поискате протокол за неналичието му (PIR).

Там се попълня типа на куфара или чантата (цвят, размер, марка, година на купуване) и вашите данни и контакти, с цел да ви бъде доставен след това.

четка и паста за зъби, паста за бръснене и самобръсначка за мъжете.

Когато купувате сходни артикули, пазете касови бележки и други документи, с цел да може след това да поискате сумата от страна на самолетната компания.

Добре е и да се посъветвате с превозвача за неговата политика в такава обстановка.

Възможно най-скоро откакто сте кацнали, само че не по-късно от 5 до 7 дни, би трябвало да подадете недоволство и към самолетната компания.

При състояние че куфарът не открит до 21 дни след полета, той се приема за изгубен.

Максималната сума, на която имате право, се дефинира от Монреалската спогодба и тя е в размер до 1288 Специални тиражни права (приблизително 1600 евро) на пасажер,

Нашият съвет е в случай че превозвате нещо извънредно скъпо, да помислите за сходна застраховка.

Компенсацията зависи от действителната стойност на вредата в съответния случай, като доста постоянно се изплаща закрепена сума на кг изчезнал багаж.  За да получите по-голяма сума, би помогнало съществуването на фактури и касови бележки за облеклата и другите движимости, които са били в изгубения куфар.

Важно е преди полета да ревизирате в уеб страницата на самолетната компания дали има ограничавания за предметите, които ще превозвате.

Ако в куфара сложите движимости като таблет, фотоапарат или други полезности, което е неразрешено, не очаквайте да бъдете обезщетени при положение на щета или загуба.

както и да сложите бадж/етикет с имена, адрес, имейл и телефон.

Така при нужда самолетната компания ще може да се свърже с вас.

Как оказва помощ Европейският потребителски център България?

При изгубен куфар е доста значимо да се пазят всички документи и да се съблюдават периодите, наложени от законодателството и от самолетните компании. Контакти с превозвачите за недоволство може да се намерят тук.

Ако самолетната компания не отговори и не ви спомага, и е записана в друга страна от Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, може да се обърнете към ЕПЦ България за безвъзмездна помощ и подпомагане.

Необходимо е да ни изпратите копие от бордна карта, копие от багажен етикет за чекирания куфар, както и кореспонденцията си с търговеца.

След това, дружно с нашите сътрудници от центъра в страната, където е записана самолетната компания, ще спомагаме, с цел да получите обезщетение.

Един от последните случаи, по който работихме, е на потребителка, която се прибира през лятото на 2022 година от Ню Йорк, Съединени американски щати, към София, с прехвърляне през Виена, Австрия.

С помощта на Мрежата от ЕПЦ потребителката получава близо 400 евро отплата.

За ЕПЦ България

Европейски потребителски център България предлага безвъзмездна самостоятелна помощ за консуматори, които имат проблеми с покупки зад граница в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство.

ЕПЦ България е част от Мрежата на европейски потребителски центрове (ECC-Net), която обгръща 29 центъра във всички страни в Европейски Съюз, Исландия и Норвегия, като работим и с Международния потребителски център в Обединеното кралство.

Мрежата оказва помощ на жителите да наложат спазването на своите потребителски права и да се възползват от преимуществата на вътрешния пазар в Европейски Съюз.

Центърът действа към Комисията за отбрана на потребителите, чиито принсипал е Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР