Бум на издадени експертни решения на ТЕЛК за степен на

...
Бум на издадени експертни решения на ТЕЛК за степен на
Коментари Харесай

Над 20% повече ТЕЛК-ове през 2023 г. спрямо предишната 2022-а

Бум на издадени експертни решения на ТЕЛК за степен на увреждане регистрира здравното министерство. През 2023 година са издадени 263 343 експертни решения - с невероятните 21% повече по отношение на 2022 година Данните заяви специалистът в администрацията на омбудсмана Иван Дечев по Би Ти Ви.

Този взрив обаче напълно не значи, че работата на комисиите се е отпушила. От 75 ТЕЛК, 27 работят със закъснение, а 48 се произнасят в период. В една столична комисия оповестиха, че приблизително се чака по шест месеца за решение. В Русе 3540 души чакат за решение, като закъснение има при 477.

Закъсненията към този момент не би следвало да стопират пенсиите и другите заплащания на хората, тъй като предходната година законът бе изменен и в случай че човек е подал в тримесечен период преди приключването на експертното решение ново заявление, то правата му са обезпечени даже ТЕЛК да не успее да се произнесе за три месеца. Но част от пострадалите нямат пари с месеци, а по-късно им изплащат сумата вкупом. Този метод е неработещ, сподели Дечев.

" Не всички права на хората могат да се върнат със задна дата. Говорим за хора с персонални асистенти. Те няма по какъв начин да бъдат обезщетени със задна дата ", сподели той.

Преди десетина дни кабинетът одобри промени, с които дава обещание много по-бързо изговаряне на ТЕЛК и НЕЛК, само че в системата царува огромен скептицизъм, че нещо ще се промени. Големият проблем в тези комисии е неналичието на хора - те да вземем за пример следва да се усилят двойно, само че няма от кое място да се вземат лекари за тази задача. В София 70% от лекарите в ТЕЛК са пенсионери, сподели още Дечев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР