Бум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна

...
Бум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна
Коментари Харесай

Заразените с хепатит А стават все повече

Бум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета " и "Красна поляна ". Вече са наранени няколко учебни заведения и детски градини. Огнището на Хепатит А потегля от квартал "Факултета ". През юли за първи път са били регистрирани 6 случая, а на 27 септември броят на лекуваните и заболелите е бил към този момент 86. Повечето болни са на възраст сред 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани към този момент в няколко детски образователни заведения. От РЗИ - гр. Ловеч пък оповестяват за нови 17 регистрирани пациента със болестта.
"Има действителна заплаха имунизациите за хепатит А да се окажат незадоволителни. Те са в листата на така наречен целесъобразни ваксини, а това значи, че предлагането им се дефинира от търсенето на жителите. То пък от своя страна не е доста огромно, с изключение на в случаите, когато възникне зараза ", разяснява пред Bulgaria ON AIR епидемологът проф. Мира Кожухарова.
Болестта на мръсните ръце, както още я назовават, може да протече и без клинични признаци като изнемощялост и липса на вкус, това обаче не значи че хората, които са болни не са носители. "Хепатит А е един сериозен и непрестанен проблем за България. Докато имунизациите са в свободна продажба, те в никакъв случай няма да доближават. А с цел да се промени това, е належащо те да бъдат вкючени в имунизационния календар, т.е. да стане част от наложителните детски ваксини. Тогава и страната ще бъде длъжна да обезпечава задоволителен брой ", акцентира експертът.
Проф. Кожухарова означи също, че все още обстановката със заболелите в страната ни не е притеснителна, макар че има епидемиологичен гърмеж. По-добре обаче би било да се взимат превантивни ограничения, с цел да не се стига до това.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР