Бум на хепатит А се очаква през есента. Заболяването ще

...
Бум на хепатит А се очаква през есента. Заболяването ще
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Иде бум на хепатит С през есента

„ Бум на хепатит А се чака през есента. Заболяването ще го има до края на годината ”, предвижда пред Lupa.bg. държавният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.
„ Лошите битови условия и недобрата хигиена са измежду най-честите аргументи за появяването на заболяването. Вирусът е резистентен във външна среда. Най-високо е наличието му в каналните води. Хората могат да го внесат с обувки у дома. Той може да остане на улицата през цялата зима и по-късно да провокира заболяване ”, изясни здравният контрольор.
Вирусът елементарно попада в заведенията за публично хранене. Затова би трябвало добре да се мият съдовете, както и ръцете, с цел да не се получи епидемиологичен гърмеж.
„ Храната не би трябвало да бъде държана отвън хладилника.

Това е належащо не толкоз поради хепатит А, а поради салмонелозата и дизентерията. При висока температура техните бактериите се развъждат в храната и се получава отравяне ”, предизвести доктор Кунчев.
Той изясни още, че имунната система може да се оправи 100-200 вируса, само че не и с няколкостотин и по тази причина организмът се разболява.
Инкубационният интервал при заразяване с хепатитис А нормално е 4 седмици. Числото на вируса в организма фрапантно нараства от 2. до 7. седмица.
При хепатит А екстрементите и телесните течности съдържат високо число от вируса две седмици преди проявата на признаците. Това е интервалът, в който болният е мощно инфектиран.

От 5 до 10 дни след заразяването с HAV (вирусът на хепатит А) организмът стартира да продуцира антитела.
Между 3 и 6 месеца след антителата дават имунна отбрана против наново заразяване от хепатит А. Когато при кървен тест се откри съществуването на антителата, то значи че организмът е проболедувал хепатит А в предишното.
Симпотимите на болестта се изявяват в продължение на 2 месеца. 99 % от преболедувалите имат имунитет против ново заболяване. Черният дроб се възвръща за 1-2 месеца.

При към 15 % от преболедувалите от хепатит А признаците на болестта се появяват още веднъж за малко след 6-9 месеца от първичното заразяване.
При рядкото болестно положение холестатичен хепатит се изпитва сърбеж.
Заболяването продължава от няколко седмици до месеци съгласно имунитета на болния. Възможно е да се проявят проблеми и при други органи, като инфектиране на жлъчния мехур и инфектиране на панкреаса.
Инфо: Лупа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР