• Съдебната реформа все още не е тръгнала с конкретни

...
• Съдебната реформа все още не е тръгнала с конкретни
Коментари Харесай

И Правосъдие за всеки скочи на новата власт: Няма реформи

• Съдебната промяна към момента не е тръгнала с съответни законопроекти в НС;

• Избраната краткотрайна конституционна комисия даже още не е свикана на първо заседание;

• Висшият правосъден съвет явно се кани да отхвърли всички претенции за освобождението на основния прокурор Гешев;

• Има основателни подозрения за готвено бламиране от избрана партия на законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, с който се планува закриване на профилираните съдилища и прокуратури.

Това са някои от пунктовете, изредени през днешния ден в отворено писмо от самодейност " Правосъдие за всеки ", с което оттова афишират, че връщат постоянните си митинги пред Съдебната палата.

Протестите им имаха неколкомесечно спиране. Следващата дата е на следващия ден - 18:30 ч пред Съдебната палата.

" Нужно е да покажем и потвърдим, че гражданското общество стои твърдо зад настояванията си за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор и промяна на безусловно непригодния състав на Висш съдебен съвет, както и за провеждането на действителна, а не декларативна правосъдна промяна, гарантираща независимостта на съда и върховенството на правото ", пишат оттова.

Ето и цялостното изказване:

Уважаеми сътрудници,

Половин година след последния ни митинг под наслов " Правосъдие без Каскет " пристигна време да се съберем още веднъж. Съдебната промяна към момента не е тръгнала с съответни законопроекти в Народното събрание; определената краткотрайна Конституционна комисия даже още не е свикана на първо заседание; Висшият правосъден съвет явно се кани да отхвърли всички претенции за освобождението на основния прокурор Гешев, чиято власт е все по този начин безконтролна и безотчетна, а " прокурорското правораздаване " е все по този начин изборно, с оглед политически и олигархични ползи.

Имаме основателни подозрения за готвено бламиране от избрана партия на законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт, с който се планува закриване на профилираните съдилища и прокуратури, на второ четене в Правна комисия или най-малко за планувано отсрочване влизането в действие на Закона. И този най-чакан закон очевидно е артикул на опити за политически покупко-продажби, което е срамно и неприемливо!

Нужно е да покажем и потвърдим, че гражданското общество стои твърдо зад настояванията си за освобождение на Иван Гешев като основен прокурор и промяна на безусловно непригодния състав на Висш съдебен съвет, както и за провеждането на действителна, а не декларативна правосъдна промяна, гарантираща независимостта на съда и върховенството на правото!

Очакваме ви в сряда, 13 април, от 18,30 ч. пред Съдебната палата!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР