Булгартрансгаз“ започва технически проучвания за увеличаване на капцитета на мрежата,

...
Булгартрансгаз“ започва технически проучвания за увеличаване на капцитета на мрежата,
Коментари Харесай

Газопреносната ни мрежа се нуждае от още капацитет заради LNG

„ Булгартрансгаз “ стартира механически изследвания за увеличение на капцитета на мрежата, защото търсенето е двойно по-голямо от съществуващия, а съществена причина по тази причина е втечненият природен газ. Това излиза наяве от известие на оператора след приключването на пазарното търсене на прибавен потенциал в точките на междусистемно свързване.

Основен фактор за повишаването на търсенето на потенциал за транспорт през мрежата на „ Булгартрансгаз “ са увеличаващата се роля на втечнения природен газ в Европейски Съюз и плануваните нови LNG терминали в Гърция, както и проектите за увеличение на потоците по Южния газов кулоар “, изясни изпълнителният шеф на сдружението Владимир Малинов.

Търсенето на база на получени от пазарните участници индикативни прогнози в границите на необвързващата фаза, почнала на 3 юли 2023 година демонстрират
155.9 GWh/d за IP Кулата/Сидирокастро, при действителен корав механически потенциал в размер на 66.6 GWh/d;302.2 GWh/d общо за IP Негру Вода 1/Кардам и IP Русе/Гюргево, при действителен корав механически потенциал в двете точки в размер на 185.2 GWh/d;182.4 GWh/d за IP Стара Загора, при действителен корав механически потенциал в размер на 122.3 GWh/d от страна на „ Булгартрансгаз “.
Техническите изследвания ще се организират взаимно с гръцкия оператор DESFA S.A. за повишение на потенциала на IP Кулата/Сидирокастро, с румънския оператор Transgaz S.A. за IP Негру Вода 1/Кардам и за IP Русе/Гюргево, както и с оператора на интерконектора Гърция-България " Ай Си Джи Би " АД - за повишение на потенциала на IP Стара Загора.

Получените прогнози за търсене на услуги по транспорт на природен газ в посока от юг на север са доста по-високи от съществуващите потенциали, като за някои газови години надвишават над два пъти актуалните благоприятни условия на инфраструктурата, разяснява още той. 

Планира се предварителните техническите изследвания за планове за прибавен потенциал да бъдат завършени в период до 15.01.2024 година, след което по тях да бъдат извършени публични съвещания до 16.02.2024 година След това плановите оферти ще бъдат показани на съответните национални регулаторни органи за утвърждение. Индикативният график планува осъществяване на обвързваща фаза на пазарен тест на 1 юли 2024 година

Според Малинов за реализация на упоритостите на страните от Централна и Югоизточна Европа за диверсификация е належащо уголемение на инфраструктурата, която да поеме спомагателни количества газ от надеждни източници.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР