Булгартрансгаз вече води преговори с различни големи производители или търговци

...
Булгартрансгаз вече води преговори с различни големи производители или търговци
Коментари Харесай

Производители и търговци на газ с интерес към бъдещата борса у нас

" Булгартрансгаз " към този момент води договаряния с разнообразни огромни производители или търговци на природен газ, които демонстрират интерес към присъединяване в борсовата търговия с газ, която се възнамерява да започва от октомври 2019 година Това заяви пред публицисти в Народното събрание Владимир Малинов, изпълнителен шеф на държавния газов оператор " Булгартарнсгаз ", чието дъщерно сдружение " Газов хъб Балкан " ще е оператор на бъдещата газова борса, утвърдена в четвъртък на първо четене в Народното събрание. Кои са заинтересувалите се не стана ясно.

Поставили сме си амбициозната задача в границите на тази календарна година газовата борса да стартира действително своето действие, сподели Малинов след гласуването на поправките за Закона за енергетиката, регламентиращи основаването на газовата борса и обезпечаването на нейната ликвидност с съответни количества от " Булгаргаз " и локалния рандеман и задължавайки огромните индустриални консуматори на газ да си купуват избрана част от нужните им доставки точно от борсата. В същото време обаче всички играчи на пазара ще могат да подписват двустранни контракти между тях свободно.

Малинов уточни още, че капацитетните благоприятни условия за търговия на газовия хъб ще бъдат функционалност от инфраструктурните благоприятни условия за превоз на суровината през наша територия.

В момента държавното газово сдружение работи по разширението на газопреносната си мрежа, с цел да поеме продължението на съветския газопровод " Турски поток " до сръбската граница, само че планът е блокиран поради обжалване на поръчката за 2.286 милиарда лева от декласирания реализатор – саудитския консорциум " Аркад ". Това обаче е не единственият маршрут за вероятни нови газови доставки за бъдещата борса. Такива са и газовата връзка с Гърция, по която ще идва азерски газ, само че може и полутечен от плануваният терминал за регазификация на полутечен газ. Планират се и газови връзки със Сърбия и Северна Македания, както и превръщането на построения интерконектор с Румъния в работеща газова трасе.

Шефът на " Булгартарнсгаз " напомни, че проектите са при създаване на газовата борса и хъба, значителен пакет от акциите на сдружението " Газов хъб Балкан " да бъдат предоставени на търговци на газ.

Според основателите на законовите ремонти, те ще разрешават плавното и последователно прекосяване от газов пазар по контролирани цени към свободно контрактувани цени, което в този момент става допустимо поради появяването на нови снабдители на газ в района, които са съперници на съветската " Газпром ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР