„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за изграждането

...
„Булгартрансгаз“ ще търси кредит за 150 млн. евро за изграждането
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ подписа договор за изграждане на две компресорни станции, които са част от проекта „Балкански поток“

„ Булгартрансгаз “ ще търси заем за 150 млн. евро за построяването на планове, които са част от „ Балкански поток “.

Това разгласи ръководителят на газовото сдружение Владимир Малинов. „ Краткосрочен заем, който предвиждаме в рамките от 6 до 12 месеца “, уточни той. Днес Владимир Малинов подписа контракт за създаване на две компресорни станции, които са част от разширението на газопреносната инфраструктура на страната ни. Изграждането ще коства 350 милиона лв. без Данък добавена стойност, като 40% от тях ще бъдат платени предплатено. Останалите средства ще бъдат изплатени в идващите две години.

Договорът за създаване на станциите, които са част от плана „ Балкански поток “, беше подписан от "Булгартрансгаз " и определеният за реализатор на плана консорциум „ Ферощал Балкангаз “. „ По този метод виждаме една опция за обезпечаване на доставки на природен газ от разнообразни източници по разнообразни направления, което съставлява концепцията за газоразпределителен център на територията на България “, съобщи министър Теменужка Петкова, която също участва на подписването на договорите.

Според енергийния специалист Христо Казанджиев обаче се преекспонира газоразпределителният център или хъб „ Балкан “. „ Онова, което е належащо за един хъб, не се реализира с построяването на техническа инфраструктура, а с развиване и диверсификация на източниците за доставка и най-много при съществуване на свободен природен газ. Тези две компресорни станции са част от плана „ Турски поток “, в този момент „ Балкански поток “ и тяхната реализация ще подкрепи възможен пренос “, сподели специалистът в изявление за БНР.

„ Друг е въпросът дали ще има нужния природен газ за транзитиране през България, тъй като през последните месеци втората тръба на „ Турски поток “ - тази, която би трябвало да обезпечи газа за пренос през България, се загуби по трасето “, изясни Казанджиев.

Той счита, че това, което се прави сега, е по скоро пиар преди изборите за локална власт. По думите му този контракт е трябвало да бъде подписан и осъществяването му да стартира още при започване на годината. „ България играе прекомерно хазартно и ми се коства, че в избран миг ще се окажем без природен газ, който да транзитираме за Сърбия и Унгария “, предвижда енергийният специалист.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР