Булгартрансгаз предприема мерки за осигуряване на стимули за използване на

...
Булгартрансгаз предприема мерки за осигуряване на стимули за използване на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз предприема мерки, за да стимулира съхранението на природен газ в Чирен

" Булгартрансгаз " подхваща ограничения за обезпечаване на тласъци за потребление на подземното газово вместилище " Чирен ", за реализиране на по-високо ниво на запълване, с което да се усъвършенства сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023 година

Решението е в сходство с задачите на регламентите на Европейския парламент и Съвет по отношение на съхранението на природен газ, оповестиха от сдружението.

По предложение на " Булгартрансгаз " и след решение на Комисията за енергийно и водно контролиране бе подхваната пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която бяха избрани нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 1 октомври тази година.

В тази връзка " Булгартрансгаз " уведомява актуалните и евентуалните участници на газовия пазар в България, че считано от 1 октомври се отстраняват търговете за потенциал за транспорт до входно-изходна точка газоизмервателна станция Чирен, като потенциалът за вход ще се разпределя въз основата на разпределения потенциал за рандеман, а потенциалът за излаз от мрежата ще се разпределя въз основата на разпределения потенциал за нагнетяване.

В допълнение, за реализиране на по-високо ниво на запълване на ПГХ " Чирен " през нагнетателния интервал и възстановяване на използваемостта на свободния потенциал за предпазване, считано от 18 август 2022 година, към съществуващите търгове за потенциал за предпазване, провеждани на Платформата за запазване на потенциал (RBP) преди месеца за предпазване, се прибавят четири спомагателни търга за потенциал за предпазване в границите на настоящия газов месец.

Допълнителните търгове ще се организират всеки четвъртък от настоящия газов месец, за който са предопределени, на цената за месечен потенциал за предпазване. За месец август търговете ще бъдат извършени на 18.08.2022 година и 25.08.2022 година с дълготрайност 2 (два) часа и начален час 13:00 часа, се показва още в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР