Булгартрансгаз и ДЗЗД Интернешънал Газ подписват днес договор за изграждане

...
Булгартрансгаз и ДЗЗД Интернешънал Газ подписват днес договор за изграждане
Коментари Харесай

Булгартрансгаз и Интернешънъл Газ подписват за газовата връзка България-Сърбия

" Булгартрансгаз " и ДЗЗД " Интернешънал Газ " подписват през днешния ден контракт за създаване на междусистемната газова връзка България-Сърбия.

Подписването ще стане на интернационална министерска кръгла маса в София през днешния ден.

Договорът е на стойност 139,78 млн. лева без Данък добавена стойност, обезпечени по грантово съглашение от Механизма за свързване на Европа. Той планува капиталово планиране на фаза работен план, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на газовата връзка.

Идеята за този газов интерконектор е от 2012 година насам, само че последните няколко държавни управления не направиха доста за реализирането му. Практическото начало бе сложено през 2018 година, когато България и Сърбия подписаха контракт за построяването му. Стартът обаче бе отлаган неколкократно, тъй като макар относително ниската цена, държавното управление на ГЕРБ се затрудняваше да откри подобаващ метод да бъде финансирано.

По-късно построяването му от българска страна бе спряно поради правосъдна тъжба от един от участниците в публичната поръчка.

Целта му е да свърже газопреносните мрежи на София и Белград, както и да построи така наречен реверсивна тръба - България да може да получава също сила, да вземем за пример, от Унгария. Будапеща и Белград са към този момент свързани.

Газовата връзка ще е с диаметър DN 700 и дължина на българска територия към 62 км. Ще има още две автоматизирани газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция в Калотина и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След построяването потенциалът ще бъде 1,8 милиарда м3/г.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР