Булгартрансгаз ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за

...
Булгартрансгаз ЕАД става равнопоставен акционер в проекта за терминал за
Коментари Харесай

Булгартрансгаз става акционер в проекта за газов терминал край Александруполис

" Булгартрансгаз " ЕАД става равнопоставен акционер в плана за терминал за полутечен природен газ край Александруполис с подписването на съглашение през днешния ден за придобиване на 20% дял, " Газтрейд " С.А. - плановото сдружение, което ще осъществя терминала за полутечен природен газ наоколо до град Александруполис, Северна Гърция.

Споразумението беше подписано през днешния ден в Атина, в наличието на министър председателите на Гърция и България Бойко Борисов и Константинос Мицотакис от изпълнителния шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов и Асимина-Елени Копелузу, която е главен акционер в " Газтрейд " С.А, заяви в публично официално съобщение до медиите гръцката компания. Подписването на днешното съглашение ще разреши България да се възползва в цялостна степен от новите благоприятни условия, които доставките на полутечен природен газ оферират. В началото на актуалната година " Булгартрансгаз " ЕАД подписа прелиминарен контракт за закупуването на 20 % от акционерния капитал на " Газтрейд " С.А. След като през днешния ден документите бъдат финализирани, страната ни ще има действително присъединяване в плана и значителен принос за опцията полутечен природен газ да бъде доставян от разнообразни източници, в това число от Съединени американски щати, Катар, Израел и други Участието на България в плана е стратегически значимо за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки освен в страната ни, само че и в целия район. За смисъла на плана и за сериозния ангажимент на България към него е показателно това, че Булгаргаз към този момент е резервирал количества природен газ за интервал от 10 години.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто оборудване за полутечен природен газ в района, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде построен съвременен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, предпазване и регазификация на полутечен природен газ. Планираният потенциал на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 милиарда куб. м годишно. Капацитетът за предпазване е 170 хиляди куб. м полутечен природен газ. Планира се комерсиалната употреба на оборудването да започва до края на 2022 година

Проектът способства за осъществяване на цялостната идея за Газов хъб " Балкан ", която планува посредством създаване и развиване на нужната газопреносна инфраструктура да се свържат пазарите на природен газ на страните в Централна и Източна Европа. Проектът е избран от Европейската комисия за план от " общ интерес " за страните-членки и се осъществя съгласно политиката и целите за създаване на обединен взаимосвързан общоевропейски енергиен пазар. Терминалът е в синергия с други инфраструктурни планове в района като да вземем за пример интерконектора Гърция-България и разширението на подземното газово вместилище " Чирен ", написа още в прессъобщението.

В Атина министър-председателят Бойко Борисов ще организира и работна среща с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата ще обсъдят развиването на рецесията с COVID-19, както и настоящи въпроси от европейския дневен ред. Във фокуса на диалога им ще бъде също и тематиката за бъдещето на Западните Балкани, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР