Булгартрансгаз“ ЕАД стартира провеждането на ангажиращата Фаза 3 от процедурата

...
Булгартрансгаз“ ЕАД стартира провеждането на ангажиращата Фаза 3 от процедурата
Коментари Харесай

Условията за резервиране на капацитета на газопровода за Сърбия ясни до 28 януари

„ Булгартрансгаз “ ЕАД започва провеждането на ангажиращата Фаза 3 от процедурата Open Season на „ Проект за развиване и уголемение на газопреносната система “, оповестяват от газовото сдружение.

В рамките на регистрационния прозорец до 11 януари 2019 година бяха регистрирани четирима претенденти в процедурата. Ангажиращи предложения за присъединяване във Фаза 2 на икономическия тест в планувания за това период 22 януари - 23 януари 2019 година бяха подадени от трима от претендентите.

" Подадените от записаните претенденти ангажиращи поръчки демонстрираха огромен интерес към забележителна част от оповестения потенциал. Капацитетът, деклариран от участниците в процедурата на българо-турската граница, е почти 100% от оповестения от „ Булгартрансгаз “ ЕАД входен потенциал. На българо-сръбската граница участниците са декларирали почти 90% от оповестения от „ Булгартрансгаз “ ЕАД първоначален потенциал. Тъй като Фаза 2 от икономическия тест се смята за позитивна единствено при 100% запазване на оферти потенциал за всяка газова година, „ Булгартрансгаз “ ЕАД ще разгласява изискванията за осъществяване на Фаза 3 от икономическия тест не по-късно от 28 януари 2019 година ", се акцентира в известието.

В случаите, в които търсенето на прибавен потенциал за дадена газова година на някоя от точките е в по-малък размер по отношение на оферти в границите на Фаза 2, потенциалът за съответната газова година, който ще бъде препоръчан във Фаза 3, ще бъде сведен. Поради тази причина резервационните цени ще бъдат поправени в сходство с размера на предлагания потенциал и финансовите параметри на процедурата, утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране.

При позитивен резултат на Фаза 3 от икономическия тест, процедурата Open Season ще завърши сполучливо до 31-ви януари 2019 година със подписване на обвързващи контракти за транспорт, декларират от компанията.

За да резервира газовия си пренос, България би трябвало да влага над 2,8 милиарда лв. /около 1,4 милиарда евро/ в построяването на спомагателна инфраструктура, която да поеме новите газови потоци в района, отбелязва ТАСС. Основната част от парите ще бъдат вложени в газопровода със Сърбия, който е дълъг 484 км, строителството на компресорни станции и газопровод с дължина 11,5 км от българо-турската граница до компресорната станция „ Странджа “.

ТАСС напомня, че Газпром деликатно следи развиването на плана от разширението на националната газопреносна система на България, който се осъществя от компанията „ Булгартрансгаз “ в сектора от българо-турската до българо-сръбската граници. Газовият холдинг е заинтригуван от реализацията на този план, акцентира още ТАСС. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР