Булгартрансгаз ЕАД открива две процедури във връзка с разширението на

...
Булгартрансгаз ЕАД открива две процедури във връзка с разширението на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз започва разширение на хранилище Чирен за 300 млн. лева

Булгартрансгаз " ЕАД открива две процедури по отношение на разширението на подземното газово вместилище " Чирен ". Според компанията планът е от стратегическо значение за възстановяване на енергийната сигурност и повишение на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ в страната и района. Общата им стойност е над 300 млн. лв. без Данък добавена стойност.

От 2013 година насам разширението на ПГХ " Чирен " е със статут " план от общ интерес " и е част от всички описи на планове от общ интерес за Европейския съюз. Проектът има статут на предпочитан и в границите на Инициативата " Три морета ".

Проектът е включен в енергийната тактика на България и е неразделна част от инфраструктурата, допринасяща за концепцията за газов разпределителен център на територията на страната, дружно с плановете за модернизацията на инфраструктурата на " Булгартрансгаз " ЕАД, терминалът за полутечен газ край Александруполис и интерконекторите със Сърбия и Гърция.

Първата социална поръчка е за доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на разширението на надземната част на хранилището, в което са включени компресорна станция с прилежащите софтуерни уреди за застраховане надеждна и непрекъсната работа в режим нагнетяване и рандеман на газ, както и нова газоизмервателна станция. По този метод ще се сътвори техническа опция за поетапно уголемение на подземно газово вместилище " Чирен ", ще се обезпечи нужното ново високонадеждно компресорно съоръжение, осигуряващо опция за постигане на заложените в софтуерния план параметри.

Новите уреди ще обезпечат и нужното ново високонадеждно съоръжение за рехабилитацията на съществуващи обекти от газопреносната мрежа и построяването на нови такива. Ще се увеличи експлоатационната сигурност и увеличение капацитетните благоприятни условия на хранилището. Прогнозната стойност на публичната поръчка е в размер на 300 млн. лв. без Данък добавена стойност. Финансирането на дейностите от обсега на поръчката ще се извърши със лични средства на `Булгартрансгаз " ЕАД и с безплатна финансова помощ след сключване на грантово съглашение по стратегия Механизъм за свързване на Европа. Срокът за подаване на предложения за присъединяване в откритата процедура е до 20 април, а нужната документи е оповестена тук.

Целта на втората публичната поръчка е да се обезпечи планова подготвеност за създаване на газопровод свързващ ПГХ " Чирен " със съществуващата газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " в региона на с. Бутан ". Изграждането на газопровода до подземното газово вместилище " Чирен " е директно обвързвано с опциите за уголемение на потенциала за предпазване на самото вместилище, като ще се покачат сигурността на употреба и сигурността на транспорт на природен газ до и от " Чирен ". Ще се усилят капацитетните благоприятни условия на хранилището от комерсиална позиция, което ще способства за по-голяма сигурност и маневреност във връзка с търговия с природен газ и процесите на рандеман и нагнетяване и за консолидиране на подземното вместилище в газопреносна система в България и в района.

В допълнение ще се обезпечи опция за газификация на прилежащи региони, което ще разреши подмяна на употребяваните все още твърди горива и по този метод ще се понижат нездравословните излъчвания. Предметът на поръчката включва осъществяването на всички действия по устройствено обмисляне и капиталово планиране (изработване на механически проект) за приемане на позволение за градеж. Прогнозната стойност на публичната поръчка е в размер на 820 хиляди лв. без Данък добавена стойност. Финансирането на дейностите ще се извърши от " Булгартрансгаз " със лични средства.

Капацитетът на хранилището е 550 млн. куб. м. Проектът на " Булгартрансгаз " за разширението и модернизацията му планува удвояване на потенциала до 1 милиарда куб. м както и увеличение на дневния потенциал на рандеман до 10 млн.м³/ден, а на нагнетяване до 8 млн.м³/ден (сега оптималния дневен потенциал на рандеман е 3.82 млн. куб. м/ден, а оптималния дневен потенциал на нагнетяване е 3.2 млн. куб. м/ден).

В края на януари се разбра, че Европейската комисия ще финансира със 78 млн. евро по Механизма за свързване на Европа разширението на хранилището. Общо обаче цената на плана е 308 млн. евро като " Булгартрансгаз " настояваше Брюксел да заплати половината.

" Наличието на задоволителен потенциал за предпазване в района е от основно значение за различните снабдители на природен газ, изключително за тези на полутечен природен газ, защото обезпечава опция за еластичност при ръководството на доставките ", съобщи изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов през януари.

По-големият потенциал на хранилището се чака да притегли нови търговци, измежду които такива на полутечен газ, защото планът е обвързван и с построяването на терминала за полутечен газ край Александруполис, в който държавното сдружения е акционер с 20 на 100.

Министерството на околната среда към този момент даде ход за екооценка на разширението на " Чирен " като се чака тя да е подготвена до май. За разширението се приказва от близо 10 година като концепцията бе потенциалът да е задоволителен за покриване на дневните потребности през зимата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР