Булгартабак не е единственото предприятие, което е обречено заради приватизационния

...
Булгартабак не е единственото предприятие, което е обречено заради приватизационния
Коментари Харесай

Руси Статков: Булгартабак не е единственото обречено заради договора си предприятие

" Булгартабак " не е единственото дружество, което е обречено поради приватизационния си контракт. Това съобщи пред БНР Руси Статков, който е член на Надзорния съвет на организацията за приватизация и следприватизационен надзор.

Кои са останалите сдружения Статков не разясни.

За цигарената фабрика в Благоевград към момента не е ясно дали предприятието е затворило, посочи Статков. Все още не е почнала инспекцията на Агенцията за приватизация, добави той.

Според Статков, изключително в монополните сдружения би трябвало да се търси и наказателна отговорност на тези, които поемат ангажимент пред страната да бъдат нейни сътрудници, а с дейностите и бездействията си унищожават подотрасъла ", сподели той.

" Агенцията е поискала посредством писмо предходната седмица от изпълнителния шеф до управлението на предприятието информация какво се случва в предприятието и на тази база ще преценим какви последващи ограничения да предприемем ", добави Статков.

До месец те (собствениците на сдружението - б.р.) би трябвало да дадат отговор, добави представителят на Агенцията по приватизация. " В българския закон за приватизация и следприватизационен надзор, който работи и в този момент, няма конкретизиране що е икономическа успеваемост, що е бистрота и що е стратегически вложител, както и що е предмет на активност на този закон ", акцентира Статков.

По думите му, неведнъж от Агенцията са предложили да има промени в законите, тъй че да има отбрана и на националния, и на публичния интерес.

Конкретният контракт за приватизация беше подписан през 2011 година. Руси Статков напомни, че по време на приватизацията на Булгартабак като член на Надзорния съвет e изискал да се резервира броя на работните места, да се резервира заплащането и третото му предложение е било по повод развиване на активността.

" За страдание обаче това не беше възприето и тогава министър Трайчо Трайков и самото държавно управление възприеха 10 отговорности, в които предмет на активност и седалището останаха до 2021 година, т.е. 10-годишен интервал.

" За задачите на специфичния ни закон няма понятието що е предмет на активност и в този смисъл и в други закони не е указано, тъй че всичко потегля на пояснение. А това пояснение, както се случва - могат да бъдат няколко служащи и някаква активност да се прави там и отново да бъде регистрирано за непокътнат предмет ".

" Агенцията за приватизация, според съответния контракт за приватизация, регистрира предходните интервали, т.е. за предходната година и доникъде на идната година, когато ѝ се дават, според контракта за приватизационна продажба, всички документи, свързани със самия контракт ", сподели Статков.

Той даде образец, че има казус с предприятието в София. За него преди няколко години се ревизираше до каква степен активността, която са вършели хората, които се освобождават, подхожда на контракта и предмета на активност. Проверката открила, че всичко е според контракта.

Както при проблема със София преди, по този начин и в този момент при проблема с Благоевград, организацията " ще работи с съответни инспекции ", само че това ще реши " въз основата на информацията, която ще получи от управлението на сдружението ", добави Статков. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР