“Булгаргаз внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за

...
“Булгаргаз внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за
Коментари Харесай

Вече е ясна предложената от „Булгаргаз“ цена на газа за ноември

“Булгаргаз ” внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена за ноември в размер на 166,14 лева ./MWh или 84,95 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на Българска народна банка, оповестиха от сдружението.

Цената e формирана в сходство с член 17 от Наредба № 2 от 19 март 2013 година за контролиране на цените на природния газ. Предложената цена е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през м. ноември, която към 11 октомври 2022 година е към 160 EUR/MWh.

Тази основна разлика се дължи на извънредно конкурентните цени , получени в границите на извършената от „ Булгаргаз “ ЕАД тръжна процедура за доставка на природен газ през м. ноември, както и на опцията да бъдат доставени цялостните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за ноември 2022 година ще бъде подадено в КЕВР на 1 ноември 2022 година, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31 октомври 2022 година 11 октомври 2022 г. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР