Булгаргаз сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла

...
Булгаргаз сезира ДАНС на 21 декември във връзка с изтекла
Коментари Харесай

Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от договора за азерския газ

" Булгаргаз " сезира ДАНС на 21 декември по отношение на изтекла информация във връзка с дела в контракта с азерския снабдител. Това съобщи пред бТВ Николай Павлов, шеф на " Булгаргаз ".

Той бе безапелационен: " Такова нещо се случва за първи път. За последните 10 години никой не е вадил документи и цитирал клаузи в контракта, което ще докара до отрицателни последствия за България. Извадени са обстоятелства, които не дават отговор на истината, и се основава напрежение, на никое място в Европа не се размахват контракти обществено. Случаят е разказан в детайли. Изнасят се данни по две линии - от Българската газова асоциация и по втора линия - влогъри, които разясняват клаузи в контракта ".

Павлов разясни, че договорът е подписан през 2013 година, по думите му КЕВР най-вероятно също разполагат с контракта, само че няма съмнения от кое място е изминал той. Все още обаче няма отговор от ДАНС.

" Булгартрансгаз " чака газовата връзка с Гърция да проработи през октомври 2022 година

Съществуващата инфраструктура може да поеме 1 милиарда куб. м азерски газ, без да се чака завършването на връзката

Има уговорка за конфиденциалност и може да се повлияе върху осъществяването на контракта, заяви обаче Николай Павлов. Той изясни, че за място на доставка се планува гръцката връзка , само че този интерконектор не е построен и сега се тегли малко над 1/3 от газа. На въпроса за Чирен Павлов сподели, че се тегли газ от там, само че количествата не отиват на борсата.

На въпроса за изказвания на Българската газова асоциация, че високите цени на ел. силата пораждат подозрения за обслужване на непознати ползи , Николай Павлов сподели, че " това са лъжливи изказвания ".

По думите му сред 10 и 23 декември е имало повишение на цените на европейските газови пазари и на петрола, а цените на газа стигнали 180 евро, което прави допустимо да се изиска - което е над това, което КЕВР ще разисква през днешния ден. Всичко ще стане ясно на 1 януари, уточни той.

Цената на природния газ, която България предлага на пазара, е с 10% по-ниска от настоящата на европейските пазари , това се прави една година, заключи Павлов.

" Булгаргаз " желае 14% по-скъп газ от януари

КЕВР взема решение дефинитивно в първия ден на 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР