Булгаргаз прогнозира цена на природния газ за октомври от 57.42

...
Булгаргаз прогнозира цена на природния газ за октомври от 57.42
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ предлага по-ниска цена за октомври, скокът ще е от ноември

„ Булгаргаз ” предвижда цена на природния газ за октомври от 57.42 лева за MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това излиза наяве от импортираното в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕЕР) заявление за одобряване на цена за идващия месец.

Предложената цена за октомври е с 9.36% по-ниска от одобрената за септември, само че окончателното предложение ще бъде импортирано на 1 октомври, при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30.09.2023 година



През есента цената обичайно потегля нагоре, като изчисленията на публичния снабдител, съгласно котировките на газов хъб TTF към 08.09.2023 година, са, че газът ще се търгува в България на цена от 70.20 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това е доста по-ниско от стойностите, на които ще се търгува природният газ на TTF.

„ Булгаргаз “ отбелязва, че прогнозите за цената на показател TTF „ месец напред “ за ноември (който е benchmark за цените на газа в Европа) са за доста покачване по отношение на цената му за октомври. Съгласно последно оповестените данни в Argus European Natural Gas на 08.09.2023 година равнищата, на които се търгува природният газ за доставка за ноември, са към 44 - 44.5 EUR/MWh. Това съставлява покачване от над 30% по отношение на равнищата, на които се търгува природния газ за доставка през октомври.

Финалното предложение за цената на природния газ за ноември 2023 година, ще бъде подадено в КЕВР на 01.11.2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР