Булгаргаз предлага цената на природния газ през юли да е

...
Булгаргаз предлага цената на природния газ през юли да е
Коментари Харесай

32% по-скъп газ през юли иска ``Булгаргаз`` -

" Булгаргаз " предлага цената на природния газ през юли да е 186,47 лв. за мегаватчас без цени за достъп, транспорт данък и Данък добавена стойност, заяви в Народното събрание изпълнителния шеф на " Булгаргаз " ЕАД Людмил Йоцов, представен от Българска телеграфна агенция.

Това е нарастване на цената с 32 %, уточни той пред членовете на Временна комисия за инспекция на събитията довели до прекъсване на природния газ от " Газпром износ " и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз " ЕАД,

Цената на природния газ за юни, одобрена от КЕВР, бе 141,36 лв. за мегаватчас.

Природен газ за юли е обезпечен, в огромна степен е обезпечена синьо гориво и за август. Досега, с изключение на газ от Азербайджан, са доставени количества полутечен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено най-малко от още три танкера, сподели шефът на " Булгаргаз ".

" Дали цената на синьото гориво през зимата ще бъде по-ниска от тази през лятото - не чакам, само че нищо не се знае, тъй като в случай че се възстановят доставките по " Северен поток " цените ще паднат, тъй като ще има задоволително природен газ ", сподели Йоцов в отговор на въпрос. Цената на природния газ в този момент е по-висока, тъй като употребяваме краткосрочни контракти. Същевременно е допустимо цената на петрола да е по-висока и това да се отрази на цената на природния газ, добави Йоцов.

" Булгаргаз " е на облага от 11 млн. лв. за първите пет месец на годината. Същевременно компанията употребява заеми, с цел да заплаща доставките на полутечен природен газ и за резервирания потенциал за доставки на газ от " Газпром ", макар че не получава суровина от компанията. Йоцов не уточни каква е сумата, която се заплаща на " Газпром " за този потенциал, тъй като по думите му той е комерсиална загадка.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР