„Булгаргаз предлага цената на газа от август да е 286,84

...
„Булгаргаз предлага цената на газа от август да е 286,84
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ иска шоково увеличение на цената за август – с 54%

„ Булгаргаз " предлага цената на газа от август да е 286,84 лева за MWh (без цена за достъп, транспорт, данък и ДДС). Поскъпването по отношение на цената, одобрена през юли, е с 54,07 %. Това излиза наяве от импортираното заявление на газовото сдружение в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Поскъпването е най-високото, желано до момента от газовото сдружение, предава Дир.бг.
За съпоставяне, цената, одобрено от КЕВР за месец юли бе 186,17 лева за MWh като тогава газа нарастна с 31,7 % по отношение на месец юни. (141,36 лева за MWh). Прогнозата на „ Булгаргаз " през юни бе, че синьото гориво през август ще коства 149,39 лева за MWh.
Предложението за августовските цени на „ Булгаргаз " влиза със забавяне от най-малко 17 дни и макар че няма по какъв начин да бъде одобрено от КЕВР, до момента в който не се приложи решението на Конституционния съд, най-малко е ориентир за бизнеса.
Не е ясно обаче при тази цена, препоръчана от газовото сдружение, по какъв начин бизнесът ще се оправи, поради лимитираните благоприятни условия на потребителите. Освен това цената е толкоз висока, че топлофикациите ще изпаднат в неспособност за покупка на газ, поради одобрените ценови равнища от регулатора по-рано през тази година.
В настояването си за августовската цена на газа, „ Булгаргаз " се базира на факторите, формиращи цените за август тази година, измежду които цените на различните горива, справката за осреднения валутен курс на лв. към щатския $, на цената на азерския газ и други Към документите, приложени към настояването са и офертите за доставка на входна точка за Гърция, както и на тези за доставка на LNG.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР