Булгаргаз предлага с близо 25% по-ниска цена на природния газ

...
Булгаргаз предлага с близо 25% по-ниска цена на природния газ
Коментари Харесай

Сравни цените: газ януари 2021 г. 27 лв./MWh. , януари 2023 е 180 лв./MWh.

" Булгаргаз " предлага с близо 25% по-ниска цена на природния газ за февруари спрямо януари 2023. Компанията е внесла в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена на природния газ за февруари в размер на 135,38 лева./MWh.

Тази цена е с 24,51% по-ниска от одобрената контролирана цена за януари, прецизират в прессъобщение от компанията.

Окончателно предложение за одобряване на цената на газа за февруари ще бъде подадено в КЕВР на 1 февруари, откакто бъдат регистрирани котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31 януари.

Lupa напомня, че единствено преди дни депутатите взеха решение, че въпросът за обезщетения на семействата на синьо гориво не е значим. Въпреки, че в четвъртък предходната седмица трябваше точката да мине в дневния ред на Народно събрание, ненадейно тя бе отстранена. Предложението за обезщетения на потребителите на природен газ беше импортирано от Политическа партия, само че по искане на Делян Добрев от ГЕРБ отпадна. Миналата година имаше подобен механизъм за подкрепяне на семействата, тогава средствата бяха от бюджета, по-късно и от фонда за сигурност на електроенергийната система.

Според вносителите на предлагането са нужни към 200 млн лв. за четирите месеца от януари до април компенсиране и пари могат да се намерят. Всъщност предлагането на Политическа партия в края на зимата наподобява по-скоро на избирателен ход, изключително в края на този парламент, защото депуатите имаха десетки други благоприятни условия да помислят по какъв начин да се погрижат за хората, отопляващи се на природен газ.

Още преди месеци се заприказва, че сметките този сезон ще са непостижими за тях, а омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо, в което ясно очерта този проблем. За сметка на това националните избраници се занимаваха със стратегическа визия за тридесетгодишно развиване на електроенергийната система в България.  



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР