Булгаргаз очаква първите доставки на втечнен газ през терминала в

...
Булгаргаз очаква първите доставки на втечнен газ през терминала в
Коментари Харесай

Булгаргаз очаква първите доставки на втечнен газ от Александруполис през май

" Булгаргаз " чака първите доставки на полутечен газ през терминала в Александруполис през май, излиза наяве от ценовото заявление на компанията до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). От компанията прецизират, че имат уверенията, че оборудването ще проработи от 30 април.

България е акционер в терминала за полутечен газ с дял от 20% и " Булгаргаз " има запазен потенциал за доставката на 10,6 млн. мегаватчаса годишно. Компанията оповестява в заявката си, че е провела търг за доставки на полутечен газ през лятото и се е спряла на офертата на Total Energy Gas and Power, London. Начинът на работа на терминала разрешава количествата по контракта да бъдат доставяни поетапно през другите месеци. Част от газа ще бъде нагнетен в газохранилището в Чирен, допълват още от газовия оператор.

Освен доставките през Александруполис " Булгаргаз " ще разчита и на доставките на тръбен газ от Азербайджан. Газът от Азербайджан покрива 52% от потреблението през април.

В сдружението чакат, че цената на газа през май ще бъде към 2,3% по-ниска по отношение на тази през април, или 57,50 евро за мегаватчас. Към 10 април, когато е писано заявката, цената на нидерландската борса TTF, която е референтна към договорите за доставка, е малко над 27 евро за мегаватчас. В последните дни обаче газът внезапно нарастна след усилване на напрежението в Близкия изток.

Цената на газа през май ще бъде прегледана навън съвещание на КЕВР в идващите дни и ще бъде одобрена дефинитивно на 1 май.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР