Булгаргаз очаква от 1 февруари цената на природния газ да

...
Булгаргаз очаква от 1 февруари цената на природния газ да
Коментари Харесай

Прогноза: С около 30% ще поевтинее газът

" Булгаргаз " чака от 1 февруари цената на природния газ да бъде в диапазона от 129-130 лева./MВтч, което е понижение с близо 30% спрямо цената за януари. Това съобщи шефът на държавния газов снабдител Деница Златева навън съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране, на което бе разисквано импортираното преди близо две седмици ценово заявление на сдружението за идния месец.
Като съществени фактори за намаляването на цената беше посочен продължаващият спад на борсовите показатели на интернационалните газови пазари. Тази удобна наклонност дава опция публичният снабдител виртуално да нагнетява в хранилището в Чирен природен газ на доста по-ниски цени, което води до усъвършенстване на ценовите нива на съхраняваните количества. В резултат на това се понижава цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ детайл в общия микс, и се реализира намаляване на крайната цена за февруари.
Макар преди седмица да стана ясно, че от 25 декември не се черпи газ от Чирен, в цената за февруари избрани количества от запасите са включени като съставния елемент, само че не се показва какви са размерите. В ценовия микс е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България-Гърция " (IGB), който покрива 28,3% от потреблението в страната. Три други контракта за доставки през февруари са подписани от " Булгаргаз " и тъкмо те имат благотворното въздействие за поевтиняването.
В декларираното планирано общо количество за февруари " Булгаргаз " не е присъединил количества природен газ по Програмата за освобождение, която беше прекратена със законова смяна за интервала 2023 г.-2024 година Като друга причина за спада на цената се отбелязва и намалялото с към 30% ползване поради топлото време.
Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов съобщи, че освен това състояние няма да има смяна в цените на парното, топлата вода и тока. " Очевидно няма никаква заплаха от смяна на цената на топлинната сила до края на отоплителния сезон. Българските жители могат да бъдат спокойни, че няма да има смяна в цената на топлинната сила ", сподели Иванов Той разяснява също, че с помощта на по-малките употребени количества от Чирен България е измежду шестте страни в Европа с най-голям % на запълняемост на газовите складове, което дава спомагателна сигурност за потреблението през зимния интервал.
Окончателното поправено заявление за цената на природния газ през идващия месец обаче ще бъде импортирано на 1 февруари, отчитайки котировките на интернационалните газови пазари, настоящия валутен курс, както и изискванията по подписаните контракти за доставка. Същия ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената.
Синодът изиска тока за църкви и манастири да не е индустриален
Светият Синод излезе с декларация, с която желае от КЕВР токът за църкви и манастири да не е индустриален. Поради високата цена на тока религиозните храмове изпитват съществени усложнения да заплащат скъпите си сметки, а те се оскъпяват от това, че са третирани като " икономически клиенти ". Според БПЦ токът в църквите служи за битови цели, а не за облага и произвеждане, по тази причина би трябвало да бъдат третирани като битови консуматори.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР