Булгаргаз очаква окончателно предложената цена на природния газ да бъде

...
Булгаргаз очаква окончателно предложената цена на природния газ да бъде
Коментари Харесай

"Булгаргаз" ще предложи с 18% по-ниска цена на природния газ през месец март

" Булгаргаз " чака дефинитивно препоръчаната цена на природния газ да бъде с към 18 % по-ниска спрямо актуалната.

Това сподели шефът на дирекция " Търговия с природен газ " в сдружението Веселин Синабов по време на днешното намерено съвещание в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), осведоми Българска телеграфна агенция. На него се разисква отчет по отношение на заявление от публичния снабдител от 12 февруари за одобряване на цена за март, по която да продава природен газ на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

Синабов уточни, че цената през март се чака да бъде към 58 лв. за мегаватчас (MWh).

Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари от 71,08 лв. за MWh, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Търговският шеф в " Булгаргаз " посочи, че в цената за март са включени и количествата газ, които са добити от подземното газово вместилище в Чирен, само че при отчитане на оферти от Министерството на енергетиката компенсационен механизъм. Синабов добави, че ценообразуващият показател ТТФ на европейската газова борса от датата на подаване на заявката до през днешния ден е намалял и по тази причина упованията са дефинитивно препоръчаната контролирана цена за март да бъде по-ниска с към 18 % по отношение на цената за февруари - или към 58 лв. за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че има съществено понижение на цената на ТТФ. Той уточни, че месечният показател, с който работи " Булгаргаз ", е бил към 28,20 евро на мегаватчас към 12 февруари, до момента в който през днешния ден сутринта дневният е 24,70 за MWh. Той обърна внимание, че месечният показател е по-консервативна големина, само че е явно, че има намаляване на цената на европейската газова борса.

По мотив количествата, които " Булгаргаз " употребява от газовото вместилище в Чирен, ръководителят на КЕВР напомни, че обезщетителният механизъм е за 278 млн. лв.. Той е за компенсиране за нагнетените количества газ в Чирен на прекомерно висока цена. Иванов добави, че този механизъм към този момент е изпратен за нотификация в Брюксел. Той смята, че макар че към момента няма отговор, няма учредения да не бъде осъществена нотификация. Иванов подсети, че една от главните аргументи за нагнетяване на газ на по-висока цена освен в българското, само че и в европейските газови складове, е събитието, че тъкмо през лятото на 2022 година се изисква да има най-малко 80 % запълняемост в газохранилищата. Той напомни, че първичната цена в Чирен тогава беше 250 лв. на мегаватчас. " В последна сметка одобряваме, че в действителност следва известието да постъпи в България ", посочи Иван Иванов.

Председателят на КЕВР осведоми, че закритото съвещание, на което регулаторът ще се произнесе с решение по заявката на " Булгаргаз " за одобряване на цена за март, е планувано на 1 март от 15:00 часа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР