Булгаргаз ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Булгаргаз ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага на КЕВР с 9,36 процента по-ниска цена на природния газ за октомври

" Булгаргаз " ЕАД внесе в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) предложение за цена на природния газ за октомври в размер на 57,42 лева./мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност, оповестява компанията.

Предложената цена за октомври е с 9,36 на 100 по-ниска от тази през септември.

На 1 октомври в Комисията за енергийно и водно контролиране ще бъде подадено дефинитивно предложение за цената на природния газ за октомври при отчитане на котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 септември.

Прогнозната цена на природния газ за ноември 2023 година, изчислена съгласно котировките на газов хъб TTF към 8 септември, е 70,20 лева./MWh без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност.

Прогнозите за цената на показател TTF " месец напред " за ноември (който е референтен за цените на газа в Европа) са за доста покачване по отношение на цената за октомври. Съгласно последно оповестените данни в Argus European Natural Gas на 8 септември равнищата, на които се търгува природният газ с доставка за ноември, са към 44 - 44,5 евро/MWh. Това съставлява покачване от над 30 на 100 по отношение на равнищата, на които се търгува природния газ с доставка през октомври. В същото време обаче разликата сред препоръчаната за одобряване от " Булгаргаз " ЕАД цена за октомври и прогнозната цена на сдружението за ноември остава на по-ниски равнища, показват от " Булгаргаз ".

Окончателното предложение за цената на природния газ за ноември, ще бъде подадено в КЕВР на 1 ноември.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР