Булгаргаз ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена

...
Булгаргаз ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена
Коментари Харесай

Булгаргаз внесе цената от 166,14 лв./MWh за газа за ноември

" Булгаргаз " ЕАД внесе в КЕВР заявление за одобряване на цена за м. ноември за природен газ в размер на 166,14 лева./MWh или 84,95 EUR/MWh , изчислена по фиксинга на Българска народна банка (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС).

Цената e формирана в сходство с член 17 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ. Утвърдената цена на природния газ за м. октомври в размер на 233,36 лева./MWh, .

Припомняме, че, че сполучливо са завършили търга за доставка на полутечен природен газ за месец ноември 2022 година

В известието си " Булгаргаз " написа, че препоръчаната цена е почти два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през м. ноември, която към 11.10.2022 година е към 160 EUR/MWh. Тази основна разлика се дължи на извънредно конкурентните цени, получени в рамките на извършената от " Булгаргаз " ЕАД тръжна процедура за доставка на природен газ през м. ноември, както и на опцията да бъдат доставени цялостните азерски количества по договорна цена през газопровода IGB.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за м. ноември 2022 година ще бъде подадено в КЕВР на 01.11.2022 година и в него ще се  регистрират котировките на ценообразуващите съставни елементи към 31.10.2022 година
 Шефът на КЕВР предвижда цена на газа за ноември под 200 лева./MWh
Шефът на КЕВР предвижда цена на газа за ноември под 200 лева./MWh

Има опция наклонността на понижаване на цената да се резервира и през декември
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР