“Булгаргаз ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния

...
“Булгаргаз ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния
Коментари Харесай

Булгаргаз с 60 евро по-скъпа цена от европейската

“Булгаргаз ” ЕАД уведомява своите клиенти, че прогнозната цена на природния газ за октомври 2022 година, е  269,29 лв. за мегаватчас  (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) или  137,69 евро за MWh , изчислена по фиксинга на Българска народна банка.

Цената е формирана на база планирани стойности на ценообразуващите съставни елементи към 11-ти август и при изискване, че газопроводът IGB (междусистемния газов интерконектор Гърция-България) ще бъде въведен в комерсиална употреба преди 1-ви октомври тази година, показват от газовото сдружение.

За съпоставяне, цените на европейските газови пазари на 10-август за доставка през месец октомври са в подобен размер от 209 евро за MWh.

Окончателно предложение за одобряване на цена на природния газ за октомври 2022 година ще бъде подадено в КЕВР на 1-ви октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30-ти септември тази година, показват от „Булгаргаз“.

Междувременно септемврийските фючърси на нидерландския хъб TTF нарастнаха по-рано в четвъртък до равнища над 216 евро за мегаватчас за пръв път от 27-ми юли насам, когато те удариха ценови връх към 228 евро за MWh. Последва известно усмиряване на цените към 213 евро за мегаватчас.

На „Газов хъб Балкан“ синьото гориво също нараства с към %. Референтната цена за вчерашния ден беше съвсем 280 лв. за мегаватчас.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР