"Булгаргаз" е подала заявление до Комисията за енергийно и водно

...
"Булгаргаз" е подала заявление до Комисията за енергийно и водно
Коментари Харесай

С 24% по-висока цена за природния газ за октомври поиска Булгаргаз от КЕВР

"Булгаргаз " е подала заявление до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цена на природния газ от 1 октомври с 23,7% по-висока от в този момент настоящата, излиза наяве от отчет на работната група на енергийния регулатор.

Анализите на специалистите сочат, че изчисленията на газовата компания са верни и са взети поради всички фактори, влияещи на ценообразуването. Така от 1 октомври цената на природния газ у нас би трябвало да бъде 80,28 лв. за мегаватчас, по отношение на 64,90 лв.,

плащани от клиентите на "Булгаргаз " от 1 септември. Това са цени без доставка, данък и налог добавена стойност (ДДС).

Цената на природния газ ще бъде дискутирана по време навън съвещание в КЕВР на 28 септември, а крайното решение ще бъде взето на закрито съвещание на регулатора на 1 октомври. На него ще бъде оценено и придвижването на цените в дните след подаване на ценовото заявление (10 септември).

Наскоро цената на природния газ на нидерландския газов хъб TTF за малко доближи равнище от 950 $ за 1000 куб. метра. Търговията в последните седмици е доста волатилна, а анализаторите - доста обезпокоени от полупразните газохранилища в Европа и неналичието на задоволително доставки. В допълнение и "Газпром " усилва натиска, като не взе участие в търговете за систематизиране на свободен потенциал в Украйна за октомври.

Борсовата цена на природния газ в Европа стана референтна и за България с смяна в контракта за доставка с "Газпром Експорт ". Тогава във формулата за ценообразуване беше включен и пазарен съставен елемент, освен цената на различните на газа горива - газьол и мазут. Според думи на Иванов пред 45-ото Народно заседание 70% от цената на газа у нас се дефинира на пазарен принцип, т.е. следвайки наклонността на огромните пазари в Европа.

Известно намаляване у нас ще донесат доставките на газ от Азербайджан. Цената на синьото гориво е обвързана с петролните пазари, само че придвижването на цените се отразява с известно забавяне.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР