БулфотоЛибералното течение победи на последните избори в България.Продължаваме промяната (ПП)

...
БулфотоЛибералното течение победи на последните избори в България.Продължаваме промяната (ПП)
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Западът трябва да е доволен от България: Отиват си консерваторите, идват либералите

Булфото

Либералното течение победи на последните избори в България.

" Продължаваме промяната " (ПП) е пресен вид на новото. Предния път един намусен облик се караше от Facebook. Кабинетите с контрактувани запаси, какъвто се обрисува да имаме до Коледа, от време на време са доста устойчиви  

Тези симпатични младежи могат в действителност да рестартират България, а изборите в неделя бяха стратегически избор - дали махалото ще върне Бойко Борисов, или ще поддържа смяната ", това съобщи изпълнителният директор на " Галъп интернешънъл болкан " Първан Симеонов.

Ето какво още сподели Първан Симеонов в изявление за " Марица ":

- Г-н Симеонов, изненада ли ви шеметната победа на " Продължаваме промяната "?

- Изненада не. Но това е излаз от блокажа. Страната беше вкарана в задънена улица, обществото излезе и даде гласа си там, където видя излаз - в " Продължаваме промяната ".

 В тая луда година, с тая серия избори, в които българите издигнаха партия, основана от 2 месеца, да ръководи България - нищо от това не е елементарно познаваемо. Няма способ, който да улови това.

-  Победителите към този момент започнаха договаряния.  Ще имаме ли постоянен кабинет този път?

- Има огромен късмет за триумф, тъй като Политическа партия е пресен вид. Предния път един намусен облик се караше през Facebook. Този път имаме усмихнати хора, които дават обещание да работят. И народът им има вяра. Вървим към четворна коалиция с " Демократична България " (ДБ), " ИТН " (ИТН) и БСП - натам би трябвало да се работи. И който тръгне да прецаква това, прецаква себе си.

-  Демократична България и Има Такъв Народ ли са огромните губещи?

- Всъщност Демократична България не са огромни губещи, тъй като, макар прелетите гласове, са евентуален сътрудник на Политическа партия. А и секторът, в който са Демократична България, е бил и в доста по-големи рецесии. По-големият губещ от цялостната обстановка е Има Такъв Народ, тъй като там и без " Продължаваме промяната " нещата бяха тръгнали надолу.

- Кирил Петков разгласи, че се готвят за цялостен 4-годишен мандат. Възможен вид ли е това?
- Може и да го бъде. Тия кабинети с контрактувани ресори от време на време са най-устойчиви. Въпреки клопките, които в този момент ще би трябвало да се обезвреждат - безценен ток, високи цени, коронавирус рецесия.

-  Вярвате ли, че " Продължаваме промяната " ще успее да сформира А тима на България, както дава обещание?
- Да, тия симпатични младежи могат да рестартират България. Готвили са се за това. А и не са наивни, както хората в множеството нови обединения. Напротив, тия са печени.

Имат и нещо, което мнозина други нямаха. Борисов споделяше: И аз, и вие сме елементарни и се разбираме. Тия ни споделят друго: Ние, българите, не сме елементарни, а сполучливи, можем като другите. Това е лечебно и навръх това се дължи и част от триумфа им дотук.

Наистина имаха късмет да влязат в служебния кабинет, което ги направи ракета притежател. Най-важното обаче е, че носят качествено нов детайл, карат хората да имат вяра. А и не бяхме виждали ухилен политик доста от дълго време, от времето на Стефан Софиянски.

Имат капацитет да ръководят, както имат и Демократична България, и Българска социалистическа партия. Дори Има Такъв Народ имат читави хора. Може да се сглоби кабинет. Има пречки - Българска социалистическа партия, Слави Трифонов. По-сериозна обаче е третата пречка - какъв брой монолитна ще е групата на Политическа партия, 70 души, от които голямата част не са помирисвали политика.

- Наднича ли зад плана Политическа партия един дипломат?
- Не наднича дипломат, а жанр, който е американски, западно-либерален жанр. Западът би би трябвало да се радва на това държавно управление - доста по-либерално, по-малко балканско, т.е. отиват си консерваторите, идват либералите.

- Това ли е краят на Има Такъв Народ, или има още капацитет?
- Проектът на Трифонов има капацитет да оцелее, само че не повече. Това е протестен план - да се смъкна Бойко Борисов. Но оттова нататък трябваше да се трансформира в пътна карта, която не се случи. Така че Политическа партия са продължение, за по-точно име на партия не мога да се сетя.

Това беше питането на тия избори - дали народът ще върне ГЕРБ по някакъв резултат на махалото, или ще поддържа смяната, както се случи.

- След срутва на Българска социалистическа партия доживяхме и оставка на водача Корнелия Нинова. Накъде отива столетницата?
- Имаше неверна стъпка от страна на Антон Кутев от служебния кабинет да скочи против Нинова. Това е недалновидно преди балотаж на президентски избори. А Българска социалистическа партия е единствената твърда конструкция, която може да поддържа президента на втори тур. Видяхме и хиперреакция на Нинова. И двете страни не си дават сметка, че трябваше да проявят самообладание, най-малко до момента в който мине балотажът.

А другояче Българска социалистическа партия се е запътила натам, накъдето Съюз на демократичните сили в миналото. Дали ще стигне там, не е ясно, само че преходът в България от дълго време свърши. И двете сили на прехода имат друга орис по доста елементарна причина - Българска социалистическа партия е по-голяма, има повече остаряло население, повече обществено разслоение, по тази причина и по-дълго се удържа на сцената.

Но се срина - да няма 300 000 гласа, звучи като смешка, само че е реалност. Може би Българска социалистическа партия ще последва ориста на Съюз на демократичните сили - като не си намериш нова идея, нов смисъл - загиваш. Макар и по-бавно.

Шансът и за Българска социалистическа партия са нови лица - това желаят хората. Те не гледаха идеологията на Кирил Петков, а усмивката му.

- За разлика от Българска социалистическа партия обаче Движение за права и свободи се показаха добре на изборите. Имат ли късмет да играят ролята на балансьор?
- Имат късмет освен за ролята на балансьор, а могат и повече от това да създадат на следващия ден. Толкова хора ни обясняваха, че великите българи в чужбина са толкоз значими, по какъв начин ще гласоподават всеобщо. Да, гласоподаваха, само че за Движение за права и свободи. Наивността е страшна мощ.

Обясняваха ни, че махаме модела ГЕРБ и се вземат решение проблемите. Но махнахме модела и цяла година България е в застой. От другия лагер изясняват за измами с машините.

Какво реализираха - дадоха опция на дебютанта Политическа партия да приключи преди всичко, да се реанимират Движение за права и свободи и радикалната „ Възраждане “, която няма нищо срещу да напуснем Европейски Съюз.

До това води безизходицата, в която беше вкарана страната поради неопитност и поради издигнатите високи нравствени летви.
Така се стигна до това да гласоподават единствено 2.6 милиона българи, които да дадат вярата си на първия срещнат! А през това време Движение за права и свободи си получават 80 000 гласа от Турция.

Има риск от всичко това, тъй като в един миг се оказва, че е колабирала самата социална тъкан.

Твърди вотове при ГЕРБ и Движение за права и свободи и инцидентни прояви - това следим. А това е рисково.

 За страдание, в България не спряхме да копаем изкопи между тях, с цел да падаме в тях.  

- ГЕРБ изгубиха в София, в огромните градове, даже в Бургас, където имат най-успешния кмет. Имат ли печеливш ход? Отива ли си Борисов?
- Борисов би трябвало да свикне с концепцията, че би трябвало да изчака историята да отсъди. Очевидно хората не желаят да го връщат толкоз бързо на власт. Имаше очакване, че безредната обстановка в страната ще върне ГЕРБ. Нищо такова не стана. Даже данните посочваха кантар кой ще вземе втория мандат.

Борисов би трябвало да е наясно, че шамарът е доста сериозен. И дума не може да става, че би трябвало още веднъж да е на първа линия. Трябва да се радва, че ГЕРБ остана незаобиколим фактор и в случай че новите ръководещи тръгнат да се провалят, отново ГЕРБ ще излезе напред. Но не през днешния ден, нужно е самообладание.

Много политици са се чувствали огорчени, малко на брой съумяват да си изчакат момента.

Борисов е на крачка да стартира да се сърди на народа, а това ще е политическият му край.

- Пред смяна ли сме на патриотичното пространство с влизането на " Възраждане " в Народното събрание?
- В този бранш партии се появяват и изчезват, Вътрешна македонска революционна организация е нещо по-различно, те гледат на себе си като на наследници на историческа организация.

  " Атака " изскочи през 2005 година и пробивът им доста приличаше на този на " Възраждане ", говореха същите неща. После пристигна НФСБ, последван от " Възраждане ", което е отново тип " Атака ". Има цикличност в бранша, който е доста по-голям от извоюваните гласове в този момент - към половин милион души. И тук се търси някакъв Кирил Петков на българския национализъм. Ще забележим дали Костадин Костадинов може да изиграе тази роля. " Възраждане " ще продължи да пораства в Народното събрание, където евентуално ще се нареждат като контра на всичко и всички. И на идващите избори може да имат и по-добър резултат.

- Как коментирате рекордно ниската интензивност?
- Обяснимо - караме хората да гласоподават за трети път за година. Все отново чаках интензивността да е по-висока, само че подцених скептицизма на българина. А и цялото говорене за коронавирус, машините уплашиха хората, измислиците за спомагателните машини. Притеснявам се от институционалната нелегитимност и от желанията за нова конституция - това са рискови планове. Няма потребност да рестартираме страната, просто би трябвало да съблюдаваме наличните правила.

- Румен Радев ли ще е идващият президент?
- Той е любимецът, само че да не предпоставяме изборите. Няма да е елементарно. А и ниската интензивност оказва помощ на съперника му.

- Има ли заплаха от властническо президентство, каквито внушения прави Борисов?
- Не мисля. Да, в случай че отново завоюва изборите, Радев ще е новият Голям в българската политика - предходният беше Борисов, преди този момент - Сакскобургготски и Костов. Ние обичаме да е ясно кой е шефът. Е, в този момент към този момент Радев е шефът.

Независимо, че като президент няма действителни пълномощия, в Народното събрание ще има сериозен микс от подкрепящи го партии. Това значи, че Радев ще е в мощна позиция. Но той няма мислене на автократ. Абсурдно е да чакаме да стане българският Путин - даже Борисов не стана, макар обвиняванията в авторитарност, той и до ден сегашен се вслушва в публичното мнение.

Да, Радев е принципен, даже вцепенен на моменти. Но май е пристигнало времето на праволинейните в българската политика. Явно на хората им писна от еластичност и безгръбначност и  към този момент желаят предвидимост, политици с главата напред. Затова харесват Кирил Петков.
 
Мина времето на революциите, на чегъртането. Хората не желаят борби за предишното, а повече пари в джоба, опция да  живеят умерено, да почиват оттатък трите морета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР