БулфотоФондация “Антикорупционен фонд“ излезе с официална позиция по адрес на

...
БулфотоФондация “Антикорупционен фонд“ излезе с официална позиция по адрес на
Коментари Харесай

Антикорупционен фонд отговори на Гешев: Щом главният прокурор не иска да проверява нашите сигнали ги отнасяме към ЕС

Булфото

Фондация “Антикорупционен фонд “ излезе с публична позиция по адрес на рецензиите, които получи от страна на основния прокурор Иван Гешев, който дефинира изказванията на Фонда, като “неверни “, що се отнася до оповестените данни за Иво Прокопиев, съобщи Канал 3.

От Фондацията разгласиха писмо до медиите, чийто текст може да прочетете по-долу:

Във връзка с днешното (19 май 2020 г.) изказване на основния прокурор Иван Гешев във връзка подаден от Фондация „ Антикорупционен фонд “ сигнал до прокуратурата, заявяваме следното:

Призоваваме прокуратурата за отговорно отношение към всяко евентуално престъпление, накърняващо публичния интерес. Това важи в особена степен за случаите, в които е нужна инспекция на спомагателни данни, свързани с към този момент формирани от прокуратурата производства за закононарушения, довели до ощетяване на държавния бюджет със суми, надвишаващи стотици милиони лв..

Ние, като гражданска експертна организация в помощ на правораздаването, постоянно сме работили за изясняването на цялостната и справедлива истина, без значение от източниците на информация и политическата обстановка. Това е и главната задача на прокуратурата, както и висш приоритет за цялото общество в изискванията на демократична правова страна.

Антикорупционният фонд  реализира активността си в границите на закона и при цялостна бистрота на своето финансиране. Всякакви други тълкования и внушения считаме за неточни или недобронамерени и без връзка с значимите въпроси на битката с корупцията по високите етажи на властта.

Ако основният прокурор възразява против осъществяването на гражданското ни обвързване да насочваме сигнали и следствия до прокуратурата, и намерено ги неглижира, в това число като не се обвързва със периоди или ангажимент, не ни остава нищо друго с изключение на медийното осветление на случаите и довеждането им до знанието на най-широки кръгове от българското общество и нашите сътрудници у нас и в Европейски Съюз.

Фондация „ Антикорупционен фонд “

19 май 2020 година

Същественото в оповестената преписка сред Васил Божков и Vladi Goranov е, че става дума за влияние върху самостоятелен регулаторен орган, какъвто е Държавната комисия по хазарта.

Това декларират пред БНР от Антикорупционния фонд, които изпратиха сигнал до основния прокурор Иван Гешев по проблема с хипотетичната кореспонденцията сред Божков и Горанов, публикувана преди дни от предприемача.

" В SMS-ите се твърди, че министърът на финансите дава инструкции на ръководителя на този държавен регулаторен орган и в следствие регистрира тези инструкции на разположение, което е с бизнесинтереси точно в региона, която този държавен орган контролира ", разяснява юристът и някогашен прокурор Андрей Янкулов, старши специалист във фондация „ Антикорупционен фонд “.

Според него това е притеснително и би трябвало да се откри дали това е по този начин, или не.

" Затова подаваме сигнал до централен орган, който да може да го преразпредели до съответния съответен прокурор или група прокурори, които водят надлежно произвеждане. Или в случай че счете, че това ще бъде нова инспекция за ново събиране на задоволително данни за формиране на друго досъдебно произвеждане ", съобщи още Янкулов.

Фондация „ Антикорупционен фонд “ изиска от основния прокурор Иван Гешев да бъде направена инспекция за сделката за „ цялостен съпорт в Държавната комисия по
хазарта “, съдържаща се в оповестената през вчерашния ден от обвинения Васил Божков паметна бележка сред него и предприемача Кирил Домусчиев.

С това искане от неправителствената организация допълват сигнала си от през вчерашния ден, обвързван с качената в петък в профила на предприемача във " Facebook " преписка сред него и консуматор с име " Vladi Goranov ".

В написаната на ръка паметна бележка от 10 юли предходната година, под която стоят подписите на Васил Божков и Кирил Домучсиев, разследваният предприемач поема ангажимент да купува рекламно време и вероятно да компенсира Нова ТВ или футболен клуб „ Лудогорец “ с други контракти за реклама, в случай че в това време те изгубят такива.

Срещу това би трябвало да получи „ цялостен съпорт в Хазартната комисия за урегулиране бизнеса и съблюдаване законите у нас ".

Заради сигналите до него, Гешев разяснява по-рано през днешния ден:

" Когато стигне при мен, аз ще го разпределя и по съответния ред ще стигне някъде, в миналото до някой наблюдаващ прокурор ".

„ Антикорупционният фонд развива теорията, че основният прокурор в действително време следи всички досъдебни производства - т.е е всесилен. Те споделят, че властта на недосегаемия основен прокурор следва да намалее. Това е агитация и такава власт не съществува. От друга страна ме алармират и желаят да подхваща дейности “, продължи основният прокурор.

" Каквото и да твърди Антикорупционният фонд, обвързван с господин Прокопиев, не е правилно “, отсече Гешев.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР