Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ. С тези

...
Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ. С тези
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ


„ Буквите и книжнината родиха България, сътвориха българския народ ”. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави жителите и гостите на град Велики Преслав по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност. Вицепрезидентът поведе през града празничното шествие, в което се включиха ученици на детски градини, възпитаници, учители, дейци от национални читалища от цялата община, жители.

„ Днес в цяла България ще се чува името на Велики Преслав, тъй като отсам, от огромната и могъща Преславска книжовна школа стартира духовното раждане на българския народ “, съобщи в приветственото си слово Илияна Йотова. Вицепрезидентът изрече думи на признателност към жителите на Велики Преслав, към кмета Александър Горчев и Общинския съвет за напъните, с които съхраняват българщината и античната ни просвета и популяризират старините ни, „ с цел да може всеки, който отиде в Дворцовия комплекс и се помоли в Кръглата черква, да се усеща блажен “.

„ Преди повече от 11 века тук са ходили свети хора, които са превеждали книгите на славянски език, сътворили са кирилицата, написали са литература, от дълго време прескочила границите на тогавашна и настояща България ”, акцентира вицепрезидентът. „ Деца, младежи, бъдете горди, че сте родени тъкмо във Велики Преслав “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът пожела на учителите кураж и сили в благородната им задача. „ Вашият труд е най-ценният, само че не заемате достойното място в обществото, което ви се поставя. За това голяма виновност носим ние, държавниците и политиците “, означи Илияна Йотова. „ В основата на всичко е образованието. Днес народът ни още веднъж се ражда от словото, от буквите “, съобщи вицепрезидентът и акцентира, че българите са единствената нация в света, която има химн за буквите.

По случай 1125 години от оповестяването на Велики Преслав за столица на Първата българска страна Илияна Йотова връчи на кмета Александър Горчев почетния плакет на вицепрезидента. „ Колко градове в света могат да се гордеят с такава дълга и славна история! Бъдете горди, че една огромна просвета и нематериалност потегля от Велики Преслав “, обърна се Илияна Йотова към жителите на града и сервира венец пред паметника „ Цар Симеон и книжовниците “.

По-рано вицепрезидентът приветства и беседва с учениците и учителите в ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “, което тази година отбелязва 135 години от основаването си.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР