Букурещкият съд произнесе днес първите присъди по делото Колектив във

...
Букурещкият съд произнесе днес първите присъди по делото Колектив във
Коментари Харесай

Първи присъди за пожара в букурещкия нощен клуб, убил 64 души

Букурещкият съд произнесе през днешния ден първите присъди по делото " Колектив " по отношение на пожара през 2015 година в едноименния нощен клуб в румънската столица, при който починаха над 60 души, оповестява Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

Бившият кмет на букурещкия Сектор 4 Кристиан Попеску Пиедоне беше наказан на 8 години и 6 месеца затвор за корист със служебно състояние по отношение на издаването на разрешителните за активността на клуба.

Собствениците на нощния клуб Алин Джордже Анастасеску, Паул Каталин Ганча и Костин Минку получиха присъди от 11 години и 8 месеца затвор по обвинявания в непредумишлено ликвидиране, причиняване на телесни повреди и невземане на плануваните от закона ограничения за сигурност и сигурност на работното място.

Даниела Ница, притежател на компания за фойерверки, беше наказана на 12 години и 8 месеца затвор, а двама пиротехници от компанията получиха надлежно 10 години и 9 години и 8 месеца затвор. На 3 години и 6 месеца затвор беше наказан и шефът на компанията Кристиан Ница.

Началникът на службата за издаване на търговски разрешителни в кметството на Сектор 4 Аурелия Йофчу беше наказана на 8 години затвор, а друга служителка получи 7-годишна присъда.

Антонина Раду и Джордже Матей Петрика, капитани в Инспектората за изключителни обстановки, бяха наказани на 9 години и 2 месеца затвор по обвинявания в несъблюдение на служебните отговорности.

Съдът реши също, че кметството на Сектор 4 и Окръжният инспекторат за изключителни обстановки Букурещ-Илфов би трябвало да платят солидарно компенсации в размер на към 50 милиона евро на ранените и наследниците на починалите в пожара.

Днешното решение на Букурещкия съд не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

При пожара на 30 октомври 2015 година починаха 64 души - 27 в нощта на нещастието, а останалите издъхнаха седмици или месеци по-късно в лечебни заведения в Букурещ и в чужбина. При случая пострадаха към 200 индивида. Огънят бе провокиран от фойерверк, очакван за потребление навън, който запалил декора, а пламъците се популяризирали бързо поради леснозапалим звукоизолиращ материал, употребен в заведението. В клуба тогава са се намирали над 400 души при потенциал от 80 души, съгласно разрешителното на заведението. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР