Букурещ. Уморени да чакат властите да се раздвижат, гражданските сдружения

...
Букурещ. Уморени да чакат властите да се раздвижат, гражданските сдружения
Коментари Харесай

AFP: Гражданските сдружения в Румъния постигат онова, което правителството не може

Букурещ. Уморени да чакат управляващите да се раздвижат, гражданските сдружения в Румъния стартират пъкъл се провеждат и да вземат нещата в свои ръце. Те събират пари за нови пътища, сами строят лечебни заведения, написа AFP за румънските цивилен интензивности.
Преди година и нещо десетина-дванайсет служащия започнаха да построяват първата в Румъния болница, чието строителство се финансира съвсем единствено от елементи дарения.

Отчаянието на родителите
В друга част на Букурещ доброволци от Неправителствени организации “MagiCAMP “ довършват реновирането на постройка, която ще подслонява фамилиите на заболели от рак деца. Много от децата от провинцията се изпращат в столицата, защото онколозите са дефицитни, само че фамилиите, които ги съпровождат няма къде да отседнат.
Средствата по този план са пристигнали от повече от милион гарждани и от доста бизнеси.
В Румъния болните от рак деца са много ниски, само че в това време детската смъртност е измежду най-високите в Европейски Съюз, два пъти по-висока от междинната за Евросъюза. В същото време средствата, отделяни за здраве са по-малко от една трета от междинното равнище в Европейски Съюз, взети съразмерно на Брутният вътрешен продукт.
През 2014 година управляващите дали обещание да построят четири лечебни заведения със средства от еврофондовете, само че до този миг няма положена нито една тухла.

Некомпетентност и безразличие
За интервала 2014-2020 Румъния ще получи общо 22.5 милиарда евро, само че до този миг са усвоени едвам три милиарда. Лявото държавно управление се оплаква, че изискванията в Европейски Съюз за прилагане на фондовете са „ дискриминационни “ и изяснява обществено, че „ построяването на лечебни заведения е приоритет за него “. Въпреки това жителите не имат вяра към този момент на управляващите и техните обещания.
Не е единствено опазването на здравето, където те са се отказали от поддръжка от страната. Така е в построяването на пътна инфраструктура. За 2017 година да вземем за пример в цялата страна са издигнати едвам 24 километра нови пътища. Затова и на доста места хората се сдружават и сами си обезпечават и средствата, и нужната способена работна ръка, с цел да ги строят, изключително в случай че става дума за дребни пътни прави.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР