Букурещ. Омбудсманът Мая Манолова договори сътрудничество с румънския си колега

...
Букурещ. Омбудсманът Мая Манолова договори сътрудничество с румънския си колега
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова договори сътрудничество с румънския си колега Виктор Чорбя

Букурещ. Омбудсманът Мая Манолова контракти съдействие с румънския си сътрудник „ юрист на народа “ Виктор Чорбя на работно посещаване в Букурещ. Това оповестиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България .
„ Отдавна искам да стартираме двустранно съдействие и се надявам то в действителност да се трансформира в такова, тъй като в случай че би трябвало да призная до този миг не сме имали контакт “, с тези думи Виктор Чорбя приветства в офиса си Мая Манолова.
Българският омбудсман благодари за топлото посрещане и акцентира, че ще се радва сред омбудсманските институции на двете страни да стартира партньорство, обмяна на опит и положителни практики, сходно на съдействието на държавно, парламентарно и президентско равнище сред Република България и Румъния.
„ Много ще си бъдем потребни, в случай че имаме бърз канал за връзка по тематики, които са общи за нашите страни. Като прилежащи балкански страни ние имаме доста сходни проблеми, свързани с правата на жителите – обществени, културни, против мнополите, за отбрана на потребителите и несъмнено по всички значими правозащитни тематики като страни-членки на Европейския съюз “, съобщи Манолова.
Като последваща стъпка в съдействието, българският омбудсман предложения румънския си сътрудник да участва на форума на високо ниво, който ще бъде проведен в границите на българското председателство, за основаване на Балканска мрежа на омбудсманите, защото все по-често в работата на правозащитниците се постанова да позволяват случаи с трансграничен детайл.
За да аргументира позицията си Манолова даде съответен образец тъкмо с Румъния и филантропичната рецесия на нашите сънародници, които бяха превозени от нискотарифна самолетна компания в най-големите студове до летището в Тимишоара.
„ Разбрах, че имате териториално отделение в Тимишоара и действително можеше да имаме някаква съгласуваност за бързото разрешаване на този проблем “, безапелационна бе Манолова.
Тя описа в детайли за активността си като български омбудсман, поздрави Чорбя за импортираната от него конституционната тъжба във връзка на измененията в антикорупционния румънски закон и добави, че чака подпомагане от него по значими законопроекти.
„ В работата си аз доста се допирам на румънския опит и процедура. С моя екип и други специалисти сега изготвяме план на Закон за частния банкрут, за гражданската неплатежоспособност и естествено отличен образец ми е румънският закон, който е признат неотдавна и по обща оценка е най-хубавото в европейското законодателство “, сподели Мая Манолова.
От своя страна Чорбя в детайли изясни по какъв начин действа институция на юриста на народа в северната ни съседка, за пълномощията да стартира процедура за противоконституционност на закон, в това число, че са единствената институция в Румъния, която може да се „ възпротиви на министерски решения “.
„ И ние променихме Закона за омбудсмана, безусловно преди два месеца. Предизвикателството пред нас с измененията беше обвързвано с това да се регламентира опцията институцията да пази жителите от частно-правни субекти, като отбрана на трудовите права на служащите от употреба “, осведоми още Манолова.
Виктор Чорбя беше впечатлен от работата на българския омбудсман в региона за отбрана правата на децата.
„ Омбудсманът на България се занимава с правата на децата от 2012 година, само че когато встъпих в служба преди две години никой не разпознаваше институцията като бранител на детските права и което е доста показателно - в институцията през 2015 година нямаше нито една тъжба, подадена от дете. През тези две години направихме дирекция, която се занимава с правата на децата. Инициирахме две национални акции, които да разпространяват омбудсмана като бранител на детските права. Работим извънредно доста с неправителствените организации в тази сфера и към този момент имаме 20 тъжби от деца през предходната година “, описа Мая Манолова.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР