Букурещ е един от десетте града в света с най-висок

...
Букурещ е един от десетте града в света с най-висок
Коментари Харесай

Букурещ е сред десетте града в света с най-висок риск от сеизмична уязвимост

Букурещ е един от десетте града в света с най-голям риск от сеизмична накърнимост. Всеки четвърти гражданин на румънската столица би претърпял огромни загуби при положение на мощно земетресение. Това демонстрират данните на Световната банка, оповестени от вестник “Адевърул ” в деня, в който жителите на страната си спомнят за смъртоносното земетресение от 4 март 1977 година с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Природното злополучие лиши живота на над 1500 души и унищожи или изцяло срина 32 900 здания. 

При последващо сходно огромно земетресение над 23 000 жилищни здания биха могли да претърпят съществени вреди, а други 1000 биха могли да се срутят, съгласно проекта за разбор на риска на Община Букурещ, изработен през 2022 година

В изследване от 2019 година Световната банка пресмята, че при положение на огромно земетресение, икономическите загуби в Букурещ - от човешки животи до разрушени здания, от прекъсване на производството до обезпечаване на заслон и храна за жертвите - ще възлизат на над 10 милиарда евро, т.е. 7 % от Брутният вътрешен продукт на страната. 

Всички тези обстоятелства и земетресението с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер от 14 февруари предходната година в окръг Горж в Румъния провокира паника в страната. Не инцидентно “земетресение “ е била най-търсената дума в Гугъл в Румъния през 2023 година, написа “Адевърул ”.

Изданието напомня, че през март предходната година някогашният министър на развиването Чеке Атила предложи възбрана за отдаване чартърен на жилища, ситуирани в здания с " първа степен на сеизмичен риск ", постоянно отбелязвани с огромна алена точка на фасадата. Заповедта беше утвърдена от румънския парламент и влезе в действие на 1 януари 2024 година

Бързо търсене в уеб страници за отдаване чартърен обаче демонстрира, че жилища в здания с алена точка към момента се отдават чартърен в цялостен Букурещ, макар че притежателите рискуват санкции сред 5000 леи и 10 000 леи.

Попитан от телевизия “Ал Джазира ” дали е наясно, че жилища в застрашени от трусове здания към момента се популяризират на уеб страницата им, представител на компанията за краткосрочно настаняване " Букинг " (Booking) отговори: „ Ние сме осведомени с новото законодателство и изследваме по какъв начин се ползва ”.

През последните години в Румъния бяха признати няколко закона за минимизиране на сеизмичния риск, в това число един, който влезе в действие през юли 2022 година и който разрешава укрепването на здания в сеизмичен риск благодарение на държавни средства. Напредъкът обаче е муден. През миналите 30 години единствено 26 здания в Румъния са били реновирани с публични средства, 19 от които се намират в Букурещ, демонстрират данни на Министерството на развиването, благоустройството и администрацията, представени от локалните медии. 

“Силно земетресение като това от 1977 година може да трансформира Букурещ в купища отломки. Последните централизирани данни демонстрират, че повече от 2500 здания са застрашени от сриване ”, изяснява инженер Матей Сумбасаку за Диджи24. По думите му към 350 здания са с алена точка, т.е. с “първа степен на сеизмичен риск ”, още толкоз са с “втора степен на сеизмичен риск ”. 

Предстои 220 млн. евро да бъдат вложени по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност на Румъния в възстановяване на сеизмичната резистентност и енергийната успеваемост за многофамилни жилища и публични здания в рискови категории 1 и 2, осведомиха от Министерство на развиването, благоустройството и администрацията в прессъобщение. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР