Букурещ. България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и

...
Букурещ. България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: България и Румъния ще работят за развитието на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави

Букурещ. България и Румъния споделят обща цел за рационализиране и разширение на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете страни и ще работят за построяването на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите сред хората и бизнеса. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, които разговаряха през днешния ден в Букурещ по време на формалното посещаване на българския държавен глава в Румъния, оповестиха от прессекретариата на президента. Увеличаването на двустранния стокообмен, който доближава 3.9 милиарда евро през 2016 година и на туризма, са явен знак за възходящата наклонност в двустранните връзки, беше посочено на срещата. Утре президентите на България и Румъния ще открият в Букурещ Румънско-български бизнес конгрес, по време на който ще бъдат разисквани вероятностите за следващо развиване на капиталовото съдействие.
Румен Радев и Клаус Йоханис потвърдиха устрема на България и Румъния да задълбочат своето партньорство в границите на Европейски Съюз. Двете страни споделят общи позиции по редица тематики от европейския дневен ред и ще си сътрудничат за сполучливото осъществяване на своите ръководи на Съвета на Европейски Съюз – България през 2018 година и на Румъния през 2019 година
Обща беше позицията, че и България, и Румъния са изпълнили още от 2011 година всички критерии за участие в Шенгенското пространство и това би трябвало да бъде прието от всички държави-членки.
По време на срещата беше откроено и положителното двустранно съдействие в областта на сигурността. „ Съвместните старания, които поставят България и Румъния в битката с незаконната миграция и защитата на външните граници на Европейски Съюз, битката с световния тероризъм и присъединяване в редица учения на нашите Въоръжени сили, са явен образец за общия ни принос за повишението на сигурността и стабилността на Балканите ”, уточни президентът Румен Радев.
Българският държавен глава съобщи също по този начин, че за повишението на енергийната сигурност на страната ни е значимо интерконекторът, свързващ газопреносните мрежи на България и Румъния, да бъде реверсивен и да разрешава транспорт на природен газ и в двете направления. „ Тази междусистемна връзка е част от бъдещия енергиен кулоар по оста Север-Юг. Това ще подсигурява доста по-голяма независимост на взимане на решения, по-голяма сигурност и най-важното - ниски цени “, сподели още Румен Радев.
В Букурещ президентът постави цветя на паметниците на Васил Левски и Христо Ботев.
В рамките на визитата си президентът Радев ще организира срещи с ръководителя на Сената господин Калин Попеску-Търичану, както и с ръководителя на Камарата на депутатите господин Ливиу Драгня.
По време на визитата си в Букурещ българският президент е придружаван от зам.-министъра на външните работи Емилия Кралева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР