Будните пловдивски деца се научиха как се правят хранилки за

...
Будните пловдивски деца се научиха как се правят хранилки за
Коментари Харесай

Деца храниха пеперуди в Дондуковата градина

Будните пловдивски деца се научиха по какъв начин се вършат хранилки за пеперуди. И запомниха, че най-пъстрите инсекти обичат да се хранят със загнили плодове. Това стана на една от работилниците от фестивала " Малка синя земя ", който се организира за ​седми път в Природонаучния музей и навън в Дондуковата градина.

Събитията от феста продължиха през двата почивни дни, обединени в разнообразни работилници. Съботният дъжд не ги спря - децата небрежно се реалокираха в постройката на музея и продължиха с игрите и заниманията си.

" Зелени Балкани ", Българското сдружение за отбрана на птиците и фондация " Биоразнообразие " проведоха другите работилници за дребните. Лектори от фондацията демонстрираха по какъв начин се прави хранилка за пеперуди. Преди това хлапетата боядисваха в ярки цветове пластмасови чинии. Точно те трябваше да станат място за хранене на най-красивите от насекомите. "

Съдът би трябвало да е пъстър, с доста ярки цветове - алено, синьо, жълто. В него за пеперудите ще има ягоди и банани. Задължително слагаме и малко захар. Добре е плодовете да са леко гнили ", прецизираха от " Биоразнообразие ". За да привлекат пеперудите, в шарените чинии с плодове имаше и ярки мъниста.

Ателието " Определител на облаци " пък даде на дребните начални знания по метеорология. След него те към този момент могат да познаят по типа облак, който видят през прозореца, дали ще вали денем, или не.

Много забавно бе и ателието за правене на оригами. Негов уредник бе Българското сдружение за отбрана на птиците. На малчуганите бяха показани разнообразни модели за прегъване на хартия и по тях те правеха пеликани, врабчета и лисици. Децата познават добре тези птици. Постоянно виждат врабчета, а пеликаните са известни на всички, обясниха от Българско дружество за защита на птиците.

В „ Да си посадим растение “ 9-10-годишни деца засадиха първите си цветя в Дондуковата градина. " Малка синя земя " приключи с куиз шоу за рисковите промени в климата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР