Будни граждани на град Кубрат спасиха бебе – горската ушата

...
Будни граждани на град Кубрат спасиха бебе – горската ушата
Коментари Харесай

Граждани спасиха изключително рядка ушата сова край Кубрат

Будни жители на град Кубрат избавиха бебе – горската ушата Сова, която е предпазен тип птица съгласно закона в България. Главният специалист към Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе, Венелин Скарлатов, заяви, че птицата пристигнала при него в края на предходната седмица към 23:00 ч. в положително положение и без забележими пострадвания.

Експертът уточни, че при първичния обзор се оказало, че крилатото творение е от строго предпазен тип. Става въпрос за типа горски ушати сови, които се срещат и в градски среди, само че единствено измежду борови дървета, съобщи razgradnews.net.

Видът е необичаен, само че пък популацията сполучливо се развива в България, което допуска, че типът е още по-защитен от закона, защото в Европа е доста необичаен. Този тип доближава размери три пъти по-малки от бухал и четири пъти по-голям от така наречен „ домашна “ кукумявка. В Кубрат са се следили сполучливи популации по дърветата и в някои семейства, а като такова се показват образци в фамилии на ул. „ Стефан Караджа “ в Кубрат.

Венелин Скарлатов уточни, че птицата е захранена персонално от него с месо и вода след, а по-късно е предадена за доотглеждане в избавителния център в Стара Загора. По негови думи, предвид на бебешкия пух и новите пера, совата е почнала образование за полет от фамилното гнездо в близкия парк „ Омол “. Въпреки това по незнайни аргументи птицата се е озовала на земята в градската среда. Това удостоверяват и жители на Кубрат, които обаче пишат и осведомят за случая с дни в обществената мрежа.

Парадоксално звучи, само че съгласно очевидци пернатият юноша е прекарал самичък две денонощия на земята, като е обиколил цялото пространство на площад „ Възраждане “ в Кубрат, без да бъде раздран от улични котки и кучета, които не липсват в града. Факт е обаче, че птицата оцелява напълно сама. Свидетелства демонстрират птицата на няколко места. Последно деца я бутат с пръчки, само че фотосите от това няма да бъдат показани. Будни жители виждат птицата и я прибират, откарвайки я към Русе за избавление.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР