Будителите не са само хората от портретите. Често това са

...
Будителите не са само хората от портретите. Често това са
Коментари Харесай

Румен Радев: Будители са и тихите герои на нашето съвремие

Будителите не са единствено хората от портретите. Често това са и тихите герои на нашето съвремие. Учители в селски учебни заведения, пазители на правописа в обществените мрежи, честни публицисти. На тях през днешния ден желая да благодаря. " Това съобщи президентът Румен Радев в Гербовата зала на " Дондуков " 2 на среща с Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в региона на образованието, науката, културата и изкуството, във връзка Деня на националните будители.

" Днес означаваме един от най-съкровените български празници – Деня на националните будители и почитаме Свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на модерна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си не престават да отстояват българщината и да бунят духовете ", уточни Радев, представен от администрацията си.

По думите му за българина будителят не е интелектуалец по европейски пример, а е българска духовна категория. " Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Всичко това ни дава неповторимата опция през днешния ден да честваме по едно и също време както медвенския пастир Захари, по този начин и космополита Славейков, както монаси, по този начин и революционери ", сподели още президентът.
Той добави, че никое време не е гостоприемно за будителите - в години на иго те са преследвани, а в демократични времена са призвани да се борят с незнанието и конформизма, с примирението и труфя, с лукавата тирада и посредствеността.

По-рано през днешния ден на гала пред президентството бе повдигнат националният байрак, а Румен Радев одобри почетния строй на Националната гвардейска част.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР