Будителите не са просто лица от стари снимки. Те са

...
Будителите не са просто лица от стари снимки. Те са
Коментари Харесай

Антонио Таяни: Будителите са не само български, а и европейски герои

" Будителите не са просто лица от остарели фотоси. Те са живи и през днешния ден. Те са тези, които движат напред полезностите, които са споделяни и от други европейски страни. В това отношение те не са единствено български герои - те са европейски герои. "

С тези думи ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни поздрави българските посетители на честването в Брюксел във връзка Деня на националните будители 1 ноември.

Празникът, под надпис " Европейското културно разнообразие - българският принос ", се провежда от евродепутата Петър Курумбашев от Партията на европейските социалисти.

Председателят на Екологичен потенциал Антонио Таяни означи в речта си, че за всички европейски страни е значимо да си спомняме за предишното и да имаме вяра в бъдещето.

" Това е пътят, по който е реализирана общата визия за една обща Европа ", сподели още той.
Таяни означи, че през 2017 година се навършват 10 години от присъединението на България към Европейски Съюз.

Убеден съм, че българското държавно управление ще се оправи сполучливо по време на идното председателство на Европейски Съюз.

" Искам да отдам заслуженото на тези, които вие българите наричате будители - учители, публицисти, писатели, създатели, те способстваха развиването на страната. Направили са извънредно доста, с цел да запазят българската еднаквост през сложни исторически интервали. Горд съм да кажа, че един от вашите будители Пенчо Славейков, който е получил номинация през 1912 за Нобелова премия за литература, е живял в Италия ", сподели още Антонио Таяни.

От своя страна българският еврокомисар Мария Габриел посочи, че точно будителите са хората, които със знанието са спомогнали за това да запазим идентичността си като част от общата европейска еднаквост.

" Само по този метод, отдавайки им заслуженото, имайки ясното схващане за тяхната заслуга, можем да си дадем още по-добра равносметка за актуалното - за това какво имаме, само че и къде можем да бъдем. Затова поглеждам с такава вяра и убеденост младежите, които са тук ", означи българският еврокомисар.

Тя не скри насладата си, че през днешния ден на този ден България демонстрира точно това свое лице на младостта, която има, с памет за предишното, което прави оценка настоящето ни европейско настояще и което с взор в бъдещето може всичко да направи.

Еврокомисарят ни посочи още, че новите технологии ни слагат пред провокации - да отсяваме информация, да имаме осведомен избор, да приказваме за сигурност - на нас като жители, само че и на нашите демократични полезности. Габриел изрази убеденост, че точно посредством новите технологии тематиката за будителите ще има развиване.

Младежи от три града на България - Перник, Сухиндол, Гоце Делчев посетиха Европейския парламент.

Гост на събитието бе и Мая Добрева, дипломат на България в Кралство Белгия, както и евродепутати от ЕНП - Владимир Уручев, Емил Радев, Асим Адемов и други

Гостите от България бяха посрещнати от Петър Курумбашев и Сергей Станишев, които разговаряха с младежите за бъдещето на Европа след Брекзит. Сред тематиките, сложени от младежите, бяха правата на българските общности зад граница, както и присъединението на България към еврозоната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР