Будапеща отстоява твърдо позициите си, не остана длъжна на поредните

...
Будапеща отстоява твърдо позициите си, не остана длъжна на поредните
Коментари Харесай

Зеленски разгневи Унгария, страната се държала „неправилно” като членка на НАТО за войната в Украйна

Будапеща отстоява твърдо позициите си, не остана длъжна на следващите недомислени изявления на украинския президент

Унгария се държи „ погрешно ”, като член на НАТО във връзка с спора в Украйна. Това изявление на президента Владимир Зеленски докара до остра реакция от страна на кабинета на Виктор Орбан от Будапеща. Според украинският държавен глава Будапеща имала „ другарство ” с Русия и това не било присъщо за член на Алианса.

„ Има някакво комплициране измежду политическия хайлайф на Унгари. Странна обстановка. Може ли една страна, която е членка на НАТО, да бъде по едно и също време с Русия и срещу НАТО? ”, попита Зеленски.

Очаквано, отговорът от унгарското държавно управление не закъсня. Външният министър Петер Шиарто  изясни на украинския президент, че няма право да се бърка във вътрешната политика на Унгария и метода, по който се взимат решенията там. Той посочи още, че Будапеща към този момент е направила доста във връзка с спора и хората са платили „ задоволително висока цена ”.

„ Ако това, което Зеленски значи: „ Аз с почитание благодаря на унгарския народ, че разреши на над 1 млн. украинци да се настанят в Унгария като бежанци и почтително благодаря на Будапеща за това, че продължава да праща помощ ”, то тогава добре и може да разчита на нас и за в бъдеще ”, сподели Петер Шиарто.

Наскоро Виктор Орбан още веднъж разбуни духовете в Брюксел, като съобщи, че Унгарските управляващи няма да арестуват Путин, в случай че той стъпи на тяхна земя. Той направи това през март, откакто Международния престъпен съд (МКС) в Хага издаде заповед за арест против съветския президент поради предполагамите, осъществени от него „ военни закононарушения в Украйна ”. Това се случи, макар че Унгария е подписала и утвърдила Римското съглашение, което послужи за основаването на МКС.

Досега пък унгарската позиция постоянно е била осъждаща във връзка с съветската инвазия, само че в това време страната не е наложила някои от Европейските санцкии – главно тези, свързани с енергетиката. В същото време външата политика на Будапеща стои върху фундаменталната концепция, че би трябвало да стартират мирни договаряния. Така Орбан се трансформира в един от дребното европейски водачи, които се отдръпна от консенсуса в НАТО и продължава да поддържа отворена и положителна връзка с Кремлин. Това, несъмнено, не се харесва на бюрократите в Брюксел.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР